kazao da su svi principi juče potpisanog Memoranduma afirmativni

Nikolić: Ako je manjinska vlada rješenje krize, kuca se na otvorena vrata DPS-a

"Tražimo način da dođemo što prije do smjene nekompetentne i nacionalno neodgovorne Vlade i vjerujem da ćemo to uraditi sa partnerima, sa svim onim strankama koje baštine proevropske i građanske vrijednosti", rekao je poslanik

23980 pregleda 93 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Principi na kojima je formulisan Memorandum o saradnji, koji su juče potpisali lideri Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), CIVIS i manjinske partije, prihvatljivi su za Demokratsku partiju socijalista (DPS), jer se radi o principima koji su dugo godina dio vrijednosti na kojima počiva politika te partije i kad su bili vlast i danas kad su u opoziciji, saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

On kaže i da se, ako je rješenje krize manjinska vlada, "kuca na otvorena vrata" DPS-a.

On je ocijenio da je Crna Gora danas u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, te da je svaki konstruktivan pokušaj da se izađe iz blokade sistema pozitivan pomak.

"I naići će na podršku DPS-a. Mi tražimo način da dođemo što prije do smjene nekompetentne i nacionalno neodgovorne Vlade i vjerujem da ćemo to uraditi sa partnerima, sa svim onim strankama koje baštine proevropske i građanske vrijednosti", rekao je Nikolić u gostovanju na TVCG.

Komentarišući optužbe dijela vlasti da je Memorandum zapravo pakt sa saradnju sa DPS-om, Nikolić je kazao da ne bi ulazio u ono što su trzavice unutar vladajuće koalicije, koji datiraju od uspostavljanja mandata Vlade.

Pojašnjava da su svi principi Memoranduma afirmativni i DPS ih, kaže, pozdravlja ako su pokušaj za prevazilaženje krize u Crnoj Gori.

"DPS je državotvorna stranka, koja je uspjela da sačuva svoje dostojanstvo. Svaki pokušaj da se to dostojanstvo naruši neće naići na afirmativan odgovor DPS-a. Preferiramo rješenja za konstruktivan izlazak iz ove situacije", kazao je Nikolić, kako prenosi Portal RTCG.

Na pitanje da li bi DPS podržao manjinsku vladu, Nikolić odgovara: "Prekid ove agonije je ključni cilj DPS-a. Da li će do tog prekida doći ne zavisi samo od nas".

Podsjeća na inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, nakon čega su, kaže on, mnoge stvari na političkoj sceni postale jasnije.

"Uslijedila je inicijativa DF-a koji najavljuje skraćenje mandata parlamentu. Imamo više političkih inciijativa i to je proizvod nesaglasja unutar vladajuće koalicije i njene nepotentnosti da isporuči rezultate građanima Crne Gore. Da li je ovo put u stvaranje manjinske vlade? Ako je to jedna od tema o kojoj se želi razgovarati, kuca se na otvorena vrata kod DPS-a", rekao je Nikolić.