EP: EU da pomogne borbu protiv kriminala na Balkanu

Izvjestilac Lukas Mandl kazao je da je organizovani kriminal velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije.

6142 pregleda 1 komentar(a)
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Shutterstock
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su tokom zasijedanja u Strazburu Izvještaj o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu. Poslanici su pozvali vlade u regionu da značajno povećaju svoje napore i nastave reformame u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. EU bi, prema riječima europoslanika, trebalo da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

Izvjestilac Lukas Mandl kazao je, kako prenosi RTCG, da je organizovani kriminal velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala”, istakao je Mandl.

Glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkana ranjivim, navodi se u izveštaju, su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano miješanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

Poslanici ističu i nedostatak istinske političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala i “svjesni izvještaja i optužbi o vezama između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa”, naglašavaju potrebu da se iskorijene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mjere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila.

Evropski poslanici osuđuju i “očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama ako to žele”. Konstatuju i da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale i prije raspada Jugoslavije i nastavljene su od kraja sukoba 1990-ih.

Naglašavaju da su borba protiv organizovanog kriminala i integracije u EU procesi koji se međusobno jačaju, pozivajući EU da ubrza proces integracije. U tom kontekstu, budući da izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Savjet da bez daljeg odgađanja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Bonus video: