Đukić: Koalicioni dogovor više ne postoji, moraćemo svako svojim političkim putem

"Zaključci i obaveze sa dva poslednja sastanaka koalicije, iz aprila i juna ove godine, kojima se DPS obavezao da će unaprijediti funkcionisanje i saradnju, takođe, nijesu ispoštovani"

7984 pregleda 10 komentar(a)
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović

Koalicioni dogovor političkih subjekata, koji čini kolašinske vlasti, više ne postoji, a time ni obaveze koje proističu iz njega, kazao je predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić, odgovarajući na reagovanje sekretarke za planiranje prostore, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljane Rakočević.

„Ignorisanje obaveza i dogovora, prioriteta i interesa građana zbog kojih obavljamo funkcije dostigli su vrhunac u postupcima rukovodilaca iz DPS-a oko poslednjih odluka za SO Kolašin. Njihovim postupanjem, koje u kontinuitetu traje još od ljeta 2020-e, koalicioni sporazum više ne postoji, a time ni obaveze koje proističu iz njega. Zaključci i obaveze sa dva poslednja sastanaka koalicije, iz aprila i juna ove godine, kojima se DPS obavezao da će unaprijediti funkcionisanje i saradnju, takođe, nijesu ispoštovani. Zbog takvog odnosa i višemjesečnog izbjegavanja dogovora i saradnje, očigledno je da ćemo morati svako svojim političkim putem“, poručio je je predsjendik SO.

Kako je kazao, „zbog lične mržnje i nedostatka kapaciteta i rezultata, sekretarka uvredama i insinuacijama „skreće sa teme“.

Ne treba, tvrdi Đukić, ni njemu ni ni građanima „edukacija“ da se vidi kako i za koga je „nacrtan“ Program uređenja prostora za 2022“.

„Međutim, više nije ni bitno šta ona govori, jer i sve da se usvoji ovakav program, ona ga neće realizovati kao što nije ni prethodne. Zato i neću polemisati sa njom već sa onima koji su joj omogućili da „gospodari“ odlukama koje treba da se usvoje na skupštini. Skupštinske odluke moraju biti stvar dogovora i konsenzusa, a ne demonstracije moći pojedinaca koje štiti partija ili neki od partijskih klanova. Zar nije bitniji interes građana od onih koji su očigledno izdejstvovali da 70 odsto kapitalnog budžeta ide na komunalno opremanje u samo jednoj ulici? Šta je sa komunalnim opremanjem centra grada i naselja Breza, Polje ili Sportska zona,? Da li sam ja usamljen u ovoj ocjeni pokazaće skupštinska zasijedanja“, rekao je Đukić.

Ko ima integritet i ko obmanjuje građane, tvrdi on, „dokazuju nezavršene ili uništene kolašinske ulice“. Predsjednik SO pita „zbog čega se svake godine ne potroši, već prenese, više od 50 odstokapitalnog budžeta“.

„Tako je i ove godine bilo sa ulicama vojvode Mine i Boška Rašovića, kao i sportskim terenima na Lugu za MOSI igre koji su namjerno opstruirani. I ranije sam naglašavao da jedino u ovoj upravnoj oblasti nijesmo na zadovoljavajućem nivou, zbog čega sam predložio spajanje dva sekretarijata – radi unapređenja efikasnosti i rasterećenja pojedinih referata. Predsjednik Opštine i DPS to nijesu uvažili, već su neodgovorno odugovlačili rešavanje nagomilanih problema u oblasti planiranja prostora, komunalnih poslova i saobraćaja, što je prouzrokovalo sad već očigledne političke posledice“, rekao je Đukić.

On podsjeća da je sledeća sjednica SO Kolašin je zakazana za 24. decembar „ jer su budžet i druge odluke koje su na dnevnom redu od značaja za Kolašin“. Građani i javni interes , tvrdi Đukić, „uvijek moraju biti u središtu lokalnih politika, a ne partijska samovolja i moć koja je lažna i skaradna, pogotovo u malom i podijeljenom Kolašinu kome još uvijek nedostaju pomirenje, posvećeni kadrovi i energija dobronamjernih ljudi“.

Bonus video: