Većina poslanika podržaće da dan Njegoševog rođenja bude državni praznik

Odbor za politički sistem podržao je predlog Demokratske Crne Gore da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude državni praznik. Papović i Vučurović poručili da će njihovi klubovi podržati ovaj predlog

13836 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poslanici Skupština završili su raspravu o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima se predlaže da Dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Izmjene Zakona podnijela je Demokratska Crna Gora, a Odbor za politički sistem podržao je taj predlog.

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi za državni praznik.

Većina parlamentarnih stranaka je najavila da će glasati za ovaj predlog, dok je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao da ta partija neće glasati protiv ovog predloga već će biti uzdržani.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je tokom rasprave da izmjenama zakona Njegoš konačno dobija status u Crnoj Gori, kakav je odavno trebalo da ima i da bi ta tačka trebalo sve da ujedini sve poslanike.

"Njegoš je naš brend. Izglasavanjem datuma njegovog rođenja za državni praznik kuture mi mu omogućavamo da tako nastavi da bude. Predstavljamo se Evropi i cijelom svijetu kao država koja drži do svoje kulture, istorije tradicije i identiteta", poručio je Martinović.

"Oko čega bismo se okupili ako ne bi oko Njegoša", poručio je Martinović i pozvao sve poslanike da podrže predlog zakona.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da će ovaj klub poslanika podržati izmjene zakona i da je veoma važno da dobije što veću podršku.

“Nadam se da neće biti onih koji će biti protiv predloga ovog zakona, ko kod drži do Crne Gore i njene tradicije ne bi trebalo da bude pritiv ovoga zakona”, rekao je Vučurović.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović kazao je da će ta partija podržati izmjene zakona i podsjetio da su u prethodnom mandatu oni prelagali sličan akt.

Tada je, navodi. od Bošnjačke stranke nisu imali podršku.

"Danas, bez obzira ko je predlagač mi podržavamo zakon, jer smatramo da je u skladu sa onim što je naša politika", poručio je Papović.

On je naveo da je DPS u kontinuitetu odavala počast Njegošu i Petrovićima.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je da je njihova želja da taj praznik ujedini sve građane Crne Gore i da 13. novembar bude dan koji će se slaviti kao istinski praznik kulture.

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kazala je da je vrijeme da Njegoš konačno u Crnoj Gori dobije ono što je davno zaslužio.

Bonus video: