Kalnina: Letonija podržava Crnu Goru na putu ka EU

Kako je saopšteno, na sastanku je istaknuta nužnost pružanja zajedničkog doprinosa država saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti i značaj posvećenosti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Letonije

437 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Letonija podržava Crnu Goru u daljem progresu na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručila je ambasadorka te države u Crnoj Gori Agnese Kalnina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Kalnina je razgovarala sa resornom ministarkom Oliverom Injac o oblastima koje su značajne za saradnju dvije države.

Ona je kazala da je Letonija spremna da podrži Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore na putu osnaživanja institucionalnih kapaciteta i sposobnosti.

Kalnina je navela da je značajna bilateralna saradnja u cilju suprotstavljanja aktuelnim izazovima, jačanja nacionalnih kapaciteta i kontinuiranog intenzivnog ulaganja na polju odbrane.

“Ona je istakla podršku Letonije daljem progresu Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, na sastanku je istaknuta nužnost pružanja zajedničkog doprinosa država saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti i značaj posvećenosti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Letonije.

Navodi se da je Injac u Rigi, sa kolegama iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, razgovarala sa letonskim ministrom odbrane Artisom Pabriksom.

Iz Ministarstva su kazali da je ona obišla baze Adaži i crnogorski kontingent angažovan na vježbama NATO snaga u Ojačanom prisustvu na Istoku (eFP).

Injac je kazala da je, u sklopu slovenačke jedinice, na angažovanje u eFP upućen sedmi crnogorski kontingent.

“Ona je istakla kompleksnost bezbjednosnih izazova današnjice i ukazala na potrebu za zajedničkim, mirnim djelovanjem u cilju pružanja adekvatnog odgovora na iste”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je istaknuta saradnja sa NATO Centrom izvrsnosti za strateško komuniciranje, koji pruža podršku saveznicima u razvijanju nacionalnih sposobnosti.

“Zajedničko učešće na međunarodnim vježbama, kao i saradnja u oblasti sajber odbrane, prepoznate su kao oblasti koje daju prostora za intenziviranje saradnje, a sve u cilju povećanja interoperabilnosti nacionalnih odbrambenih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: