Radulović: Ustavnim patriotizmom do odgovorne zajednice

”Sada je samo pitanje da li postoje odgovorne političke elite koje mogu javni interes da postave ispred stranačkog partikularizma, ili će se nastaviti sa vođenjem politika "u ime naroda" a zapravo protiv društvenog i javnog interesa”, zaključio je predsjednik Udruženja pravnika

3423 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Koncept ustavnog patriotizma daje jasna rješenja da se društvo, iz trenutne atrofije, preusmjeri ka odgovornoj zajednici, sposobnoj da prepozna i artikuliše javni interes, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika (UPCG) Branislav Radulović.

Radulović je naveo da potreba, da se u crnogorskom parlamentu ostvari stabilna većina od minimum 49 poslanika, ne nastaje iz obaveze ove generacije crnogorskih građana da se slože oko prošlosti, već oko crnogorske budućnosti.

Kako je dodao, postavlja se pitanje ko vidi rješenje u tumačenju prošlosti, a ko u evropskoj budućnosti i potrebi da se uspostavi odgovorna vlast, koja će na sistemske probleme moći da pruži sistemske odgovore.

“Samo takva parlamentarna većina može omogućiti da se, u skladu sa ustavnim rješenjima, ostvare izbori u pravosudju i tužilaštvu, sprovede izborna reforma, usvoji sprovodljiv i održiv budžet i time omogući deblokada institucija sistema”, naveo je Radulović.

On je, u izjavi dostavljenoj agenciji MINA, ocijenio da je pravi odgovor sadržan u konceptu ustavnog patriotizma.

Kako je dodao, taj koncept daje jasna rješenja da se, kroz društveni i politički dijalog, iskoriste ustavna rješenja i društvo, iz trenutne atrofije, preusmjeri ka odgovornoj zajednici sposobnoj da prepozna i artikuliše javni interes.

”Sada je samo pitanje da li postoje odgovorne političke elite koje mogu javni interes da postave ispred stranačkog partikularizma, ili će se nastaviti sa vođenjem politika "u ime naroda" a zapravo protiv društvenog i javnog interesa”, zaključio je Radulović.

Bonus video: