Situacija u Crnoj Gori tema političkog dijaloga EU i SAD

Politički direktor Jernej Miler, predstavljajući Sloveniju kao aktuelnog predsjedavajućeg Savjetu EU, istakao je stratešku vrijednost proširenja u obezbjeđivanju stabilnosti u regionu, a samim tim i u cijeloj EU

10899 pregleda 2 komentar(a)
Miler, Foto: gov.si
Miler, Foto: gov.si

Politička situacija u Crnoj Gori bila je tema redovnog neformalnog političkog dijaloga između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom pitanja proširenja Unije.

Sastanak je održan u formi video konferencije, objavljeno je na sajtu Vlade Slovenije, koja trenutno predsjedava Savjetu EU.

"Delegacije EU i SAD razmijenile su mišljenja o napretku zemalja kandidata u procesu proširenja, kao i o političkoj situaciji u Turskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Razgovarano je o najnovijim dešavanjima u vezi otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, potvrđujući interesovanje za dalju saradnju. Politički direktor Jernej Miler, predstavljajući Sloveniju kao aktuelnog predsjedavajućeg Savjetu EU, istakao je stratešku vrijednost proširenja u obezbjeđivanju stabilnosti u regionu, a samim tim i u cijeloj EU, i izdvojio vrijeme da iznese rezultate slovenačkog predsjedavanja u tom pogledu", piše u saopštenju.

Među učesnicima su, kako se navodi, bili i predstavnici Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Delegaciju SAD predvodili su Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika sekretara zadužen za oblast južne i centralne Evrope, i Erika Olson, zamjenica pomoćnika sekretara koja nadgleda politiku za Južnu Evropu.

Bonus video: