DPS: Sve urađeno po zakonu, nema potrebe bilo šta da krijemo

Iz DPS-a kazali da su sve izvještaje i dokumentaciju o finansijskom poslovanju iz 2019. i 2020. u predviđenom roku, poštujući zakone, dostavljali i Agenciji za sprječavanje korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji

24696 pregleda 38 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Informacije o prihodima Demokratske partije socijalista (DPS) i navodi o tome kako su oni navodno skrivani, novi su u nizu sve češćih primjera prizemnog populizma, koji očito nije zaobišao ni dio nevladinog sektora, saopštili su danas iz te partije. Kazali su da "kategorički odbijaju" insinuacije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Pojasnili su da je DPS "apsolutno sve" izvještaje i dokumentaciju o finansijskom poslovanju iz 2019. i 2020. u predviđenom roku, poštujući zakone, dostavljao i Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

"U potpunosti smo poštovali sve odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, o čemu govore i izvješaji o reviziji za 2019. i 2020. godinu, od strane DRI u kojima su data pozitivna mišljenja na godišnje finansijske izvještaje i pravilnost rada. Nijednu primjedbu nijesmo dobili ni prilikom kontrola obavljenih od strane ASK", navode iz DPS-a.

Upravo svi podaci o finansijskom poslovanju te partije, uz prihode i rashode, kako dodaju, nalaze se kod DRI, a još detaljniji - uz podatke o donatorima - kod ASK.

"Kada je riječ o zahtjevima MANS-a, najprije ćemo istaći da smo i njima dostavili većinu traženih odgovora, ali pritom poštujući da ne povrijedimo nijednu odredbu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", kazali su iz DPS-a.

Podsjećaju da političke partije sredstva za rad stiču iz javnih i privatnih izvora, a da članstvo i simpatizeri imaju zakonsko pravo na punu zaštitu prava koja se tiče političkog opredjeljenja, te da ono spada u posebnu kategoriju ličnih podataka te važi poseban režim zaštite da se isti ne može obrađivati ako ne postoji prethodna pisana saglasnost lica čiji se podaci obrađuju.

"Dakle, MANS-u su dostavljene sve informacije koje su se odnosile na sve uplate i isplate sa žiro računa, ali uz zakonsku zaštitu ličnih podataka, koje podnosilac zahtjeva nije mogao dobiti iz razloga zaštite prava na privatnosti lica na koje se isti odnose. MANS, ipak, nije bio uskraćen za informaciju o visini i datumu uplate, što ukazuje da je DPS dostavio tražene podatke, uz puno uvažavanje principa transparentnosti u postupku raspolaganja povjerenim sredstvima", saopštili su iz DPS-a.

Demokratska partija socijalista, poručuju, prihodovala je apsolutno u skladu sa zakonom i ta partija će, kako su kazali, uvijek biti prva koja će nadležnim organima uvijek dati na uvid najdetaljniju dokumentaciju o finansijskom poslovanju.

"Nemamo potrebe da krijemo bilo šta, a naročito ne da pribjegavamo kršenju bilo kojeg zakona. Stoga, uvijek ćemo svima biti na raspolaganju dok god to ne podrazumijeva ulazak u zonu kršenja zakona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: