skupština prijestonice bez kvoruma

Kašćelan donio odluku o privremenom finansiranju: Neshvatljivo ponašanje odbornika, isti akteri biće u novom sazivu

Ističu da je Opština u toku cijelog procesa bila otvorena za sve sugestije i primjedbe koje su bile utemeljene i realne, "ne vodeći se partikularnim interesima, već potrebom da svi damo doprinos da Cetinje dobije održiv budžet"

6493 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan donio je odluku o privremenom finansiranju budžetskih potreba Prijestonice Cetinje za period januar – mart 2022. godine zbog toga što sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj trebalo da bude usvojen budžet nije mogla da bude organizovana zbog nedostatka kvoruma.

Iz Opštine su kazali da je zasjedanje lokalnog parlamenta bilo zakazano za 2. decembar, ali je odgođeno uslijed nepredviđenih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

"Novi pokušaji da se sjednica zakaže bili su neuspješni. Lokalna uprava ispoštovala je sve zakonske rokove za pripremu budžeta za 2022. godinu, organizovala interne konsultacije sa potrošačkim jedinicama u toku pripreme gradskog troškovnika, organizovala javnu raspravu i pribavila mišljenje resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja", navodi se u saopštenju.

Ističu da je Opština u toku cijelog procesa bila otvorena za sve sugestije i primjedbe koje su bile utemeljene i realne, "ne vodeći se partikularnim interesima, već potrebom da svi damo doprinos da Cetinje dobije održiv budžet".

"U tom smislu neshvatljivo je ponašanje većine odbornika aktuelnog saziva da odgodi usvajanje budžeta do konstituisanja nove većine u parlamentu, iako će i tada svi politički akteri biti isti. Jasno je da je riječ o bjelodanom odsustvu elementarne odgovornosti prema građanima Cetinja i potrošačkim jedinicama, od kojih će mnoge biti dovedene u nezavidan položaj zbog ranije najavljene blokade računa", piše u saopštenju.

Dodaju da zbog neusvajanja budžeta neće biti usvojen ni plan javnih nabavki, što znači potpuno zaustavljanje svih aktivnosti Prijestonice i preduzeća čiji je osnivač. Takođe, biće obustavljene sve aktivnosti koje podrazumijevaju raspisivanje tendera za nabavku roba i usluga. Neće biti moguće izvršiti raspodjelu sredstava za sport, kulturu, nevladine organizacije, niti organizovati prevoz učenika na seoskom području i ka Podgorici.

"Dodatno, ovakvim razvojem situacije stvara se nepotreban pritisak na novu gradsku upravu, ma ko da je bude konstituisao, jer će morati bespotrebno, u kratkim vremenskim rokovima, da se bavi veoma važnim pitanjima koja se odnose na redovno funkcionisanje grada. Podsjećamo, da se u istoj situaciji našla aktuelna lokalna uprava nakon preuzimanja mandata, jer je za nepun mjesec morala donijeti budžet i pripremiti izvještaj o radu gradonačelnika za prethodnu godinu, što se kasnije, u toku godine, odrazilo i na realizaciju Programa razvoja, ali i gradskog budžeta", kazali su iz kabineta Kašćelana.

Ističu da je neshvatljivo da politički akteri u Prijestonici nijesu iz navedenih događanja izvukli nikakvu pouku, "te da se ova neprijatna situacija ponavlja uprkos tome što je aktuelna lokalna vlast uvijek imala dobro planirane budžete, čija realizacija je bila veća od 90 odsto čak i u godinama pandemije koronavirusa.

"Ukazujemo i na to da razumijemo političku arenu kao mjesto za zadovoljenje dnevnopolitičkih potreba i za ostvarivanje određenih ciljeva, ali ističemo i da se ne možemo pomiriti sa činjenicom da se interesi grada i građana podređuju bilo čijoj političkoj potrebi ili namjeri", zaključuje se u saopštenju.