Nema mjesta za države gdje odlučuju privilegovani

"Treba priznati da je u poglavljima 23 i 24 odrađen dobar posao u proteklih nekoliko mjeseci. Međutim, neće biti moguće pretočiti ga u konkretne rezultate ukoliko ne bude istinske političke dinamike"

36700 pregleda 15 komentar(a)
Evropa će integrisati samo države lišene uticaja političko-ekonomski-porodičnih grupa čije je vrijeme prošlo: Timonije, Foto: Boris Pejović
Evropa će integrisati samo države lišene uticaja političko-ekonomski-porodičnih grupa čije je vrijeme prošlo: Timonije, Foto: Boris Pejović

Francuska je bila iautor i urednik nove metodologije zajedno sa ostalim članicama (Evropske unije). Kako su se proširenja dešavala, a imajući u vidu nove izazove, postali smo svi svjesni da prethodni sistem nije bio dovoljno zahtjevan i dinamičan. To su priznale i buduće članice jer nemaju stvarnog interesa od procesa pristupanja koji bi mogao da se zaustavi zbog nepostojanja čvrstih rezultata posebno u oblasti vladavine prava.

Ne radi se ovdje o apstrakciji jer su zahtjevi u pogledu pravosuđa, korupcije i demokratije svakodnevnica – nedostaci u ovim oblastima imaju za posledicu odlazak mladih ljudi i uzdržanost investitora, ali i nepovjerenje naših građana koji će, na kraju, pa i putem eventualnog referenduma, kao u Francuskoj, morati da odluče da li žele članstvo novih država u svojoj uniji.”

To je u intervjuu Vijestima rekao Kristijan Timonije, ambasador Francuske odgovarajući na pitanjje da li se na primjeru Crne Gore može reći da nova metodologija proširenja, čiji su oni glavni kreator, daje rezultate.

Francuska preuzima predsjedavanje EU 1. januara. Šta će biti prioriteti Francuske tokom šestomjesečnog predsjedavanja?

Šest mjeseci je i malo i puno, čega ne možemo a da ne budemo svjesni imajući u vidu da je ovo naše trinaesto predsjedavanje! Ipak, znamo da možemo, možda više nego drugi, da utičemo na ostvarivanje napretka u rješavanju globalnih izazova: pitanje klime ne može da čeka, regulativa za onlajn platforme koja je od svjetskog značaja i za koju čak i Sjedinjene Američke Države očekuju impuls od strane Evropske unije, i izgradnja “evropske suverenosti” u kontekstu vaskrslog “hladnog rata” u kome Evropljani moraju biti “za stolom a ne na meniju”, kako je to izjavio predsjednik Makron. U ovakvoj globalnoj agendi Balkan nije zapostavljen, on predstavlja ključni test naše zajedničke sposobnosti da uspijemo u evropskom projektu, i prioritet je, kao jedan od dva glavna dosijea našeg predsjedavanja. Istaknimo da se to savršeno slaže sa ponovljenim francuskim angažovanjem u regionu, kako je to htio naš predsjednik svojim ambicioznim evropskim planom za region.

Da li će vaša država malo “omekšati” kada je politika proširenja u pitanju, posebno imajući u vidu da će sljedeće godine u Francuskoj biti održani predsjednički izbori?

U tom kontekstu predsjedavanje Savjetu Evropske unije predstavlja još veću odgovornost tokom tih šest mjeseci! Francuska je svjesna visoke odgovornosti, očekivanja svojih građana i građana država članica. Oni žele jednu Evropu koja će biti više zaštitnička, suverenija i efikasnija. Nema proširenja bez postavljanja zahtjeva visokog nivoa, posebno u pogledu socijalnih normi i onih koje se odnose na životnu sredinu i vladavinu prava. To je, takođe, zahtjev građana država kandidata. Oni teže Evropi jer jer se nadaju boljim uslovima života, većoj pravdi i manjoj korupciji. Ne smijemo ih razočarati kao ni naše građane. Zauzvrat, pomoći ćemo maksimalno u ispunjavanju zahtjeva i paziti da se stvarni trud konkretno nagradi.

Timonije
Timonijefoto: Boris Pejović

Da li će Francuska tokom izbora moći da se fokusira na samo predsjedavanje EU i prioritete jer će unutrašnja pitanja sigurno okupirati pažnju političara i građana?

Za nas su evropska pitanja uveliko postala pitanja od unutrašnjeg značaja. Naše Ministarstvo inostranih poslova je postalo Ministarstvo evropskih i inostranih poslova. Predsjednik Makron ne prestaje da ponavlja da se rješenje za naše najveće unutrašnje probleme nalazi na evropskom nivou koji zatim utiče na svjetski nivo. Znamo da se naspram giganata međunarodne politike glas Francuske može čuti samo ako je to i glas Evrope, Evrope koja šalje ambicioznu poruku u skladu sa svojom baštinom slobode, različitosti i talenta, pod uslovom da se ujedini i djeluje.

Koliko je realan cilj Vlade Crne Gore da do nove Međuvladine konferencije (u junu 2022) ispuni privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, s obzirom na političku krizu? Kakvo je vaše mišljenje o Memorandumu koje je potpisao dio partija vlasti i opozicije?

To je pozitivan šok: najzad jedan evropski program koji prevazilazi trvenja između većine i opozicije. Njega podržava široka lepeza zajednica, odnosno tri četvrtine crnogorskog stanovništva koje iz različitih razloga teži evropskoj budućnosti. Mislim da se ovdje radi o jednom apelu: probudite se, pravac Brisel... To je i podsticaj za naše predsjedavanje ali i signal da su akteri spremni da prevaziđu istorijske i komunitarne borbe. Za mene je to, takođe, jasna poruka: nijesmo više u 1918, u 1991. ili u 2006. godini. Uzmimo u obzir da smo okrenili stranicu smjene vlasti, ne zagovarajmo svađe iz prošlosti i krenimo putem evropske Crne Gore.

Nema vremena za gubljenje, za vas kao ni za nas. Treba priznati da je u poglavljima 23 i 24 odrađen dobar posao u proteklih nekoliko mjeseci. Međutim, neće biti moguće pretočiti ga u konkretne rezultate ukoliko ne bude istinske političke dinamike. Treba uspostaviti efikasnu parlamentarnu većinu kako bi se postigao normalan institucionalni okvir – Evropa će integrisati samo funkcionalne države lišene uticaja političko-ekonomski-porodičnih grupa čije je vrijeme prošlo. Ovo je veliki izazov za Balkan i on zavisi od njegovih građana i hrabrosti njegovih predstavnika.

Srednji indikatori za poglavlja 23 i 24 su markeri političke zrelosti društva u cjelini. Da li će se oni postići zavisi od odluka koje će različiti politički predstavnici zemlje usvojiti u narednim nedjeljama. Jačanje vladavine prava u Crnoj Gori zavisi od rada i Vlade i Skupštine. Na njima je da rade zajedno kako bi bili u mogućnosti da u junu dostignu pomenute indikatore..

Načelo “nulte korupcije” koje zagovara predsjednik Vlade je odličan rezime

Kako ocjenjujete ekonomsku saradnju Francuske i Crne Gore? Očekujete li da će se povećati interesovanje francuskih investitora za Crnu Goru ili to zavisi od rezultata vlasti u borbi protiv korupcije?

Imamo dobre perspektive za investicije i značajne projekte jer vjerujemo u budućnost Crne Gore. Ova zemlja ima prvorangirane prednosti, pod uslovom da ne postoji zloupotreba životne sredine, privatizacija vladavine prava i odliv talenata. Francuska razvojna agencija je odobrila zajam od 60 miliona eura kako bi pomogla malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori angažovanim na projektima razvoja životne sredine.

Ovom prilikom izražavam zadovoljstvo zbog odlične saradnje sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore. Naša preduzeća su našla dobre sagovornike i cijene napore sa najvišeg nivoa vlade u pogledu poštene i transparentne saradnje. Načelo “nulte korupcije” koje zagovara predsjednik Vlade je odličan rezime. Za francuska preduzeća to podrazumijeva donošenje efikasnijih i manje politizovanih odluka. Crnogorci bi možda trebalo da rade na uspostavljanju uzajamnog povjerenja da bi bolje sarađivali sa nama!

Vakcinišite se – čekamo Crnogorce da se pridruže Uniji!

Može li Crna Gora i dalje da računa na pomoć Francuske kada je borba protiv pandemije corona virusa u pitanju?

Nakon prve donacije od 20 000 doza, upravo smo isporučili, prošlog petka, 117 000 doza Fajzer vakcina. Vakcinišite se – čekamo Crnogorce da se pridruže Uniji! Nemojmo stvarati novi jarak između Evrope koja je vakcinisana i onih koji nisu!

Bonus video: