Kasne konsultacije kao pojas za spasavanje

Pokrenuti su određeni procesi redefinicije političkih odnosa, koji se ne opozivaju lako... Očito je da kako je nekad politička moć išla ka Krivokapiću, tako ubrzano i odlazi od njega, kaže Srđan Perić

44417 pregleda 31 komentar(a)
Zamjena eksperata kao solucija prevazilaženja krize: Krivokapić i njegov kabinet u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC
Zamjena eksperata kao solucija prevazilaženja krize: Krivokapić i njegov kabinet u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC

Zakašnjelim konsultacijama s parlamentarnom većinom o predlogu budžeta - o kom će se ubrzo glasati - premijer Zdravko Krivokapić pokušava da sačuva svoju moć, koja ga ubrzano napušta.

Tako kaže politički analitičar i bivši poslanik Srđan Perić. Krivokapić, dodaje, kao čovjek izrazite političke ambicije želi prilično nevješto da odbrani svoju poziciju koja je, kako su “Vijesti” ranije pisale, ugrožena najavom mogućnosti “pada” njegovog kabineta i formiranja manjinske vlade koju bi podržala opozicija.

”Kombinacija arogancije i političkog neznanja, uz odsustvo spremnosti da učite, značajno umanjuje mogućnost da imate efikasnu Vladu. Situaciju usložnjavaju i izjave da ste bezmalo i sami ekspert ili da u svom timu imate eksperte za sve. Tako izbjegavate suštinski dijalog o problemima i takav stav može da iritira sagovornika... Kao rezultat svega, imate iznenadne poteze i nepredvidive incijative, koje po pravilu nemaju uspjeha. Očito je da kako je nekad politička moć išla ka Krivokapiću, tako ubrzano i odlazi od njega”, naglasio je Perić za “Vijesti”.

Premijer je prekjuče u Vladi održao pojedinačne sastanke s predstavnicima skupštinske većine o predlogu budžeta, iako su poslanici vlasti prethodno u više navrata isticali da su morali da budu konsultovani još prilikom kreiranja predloga.

Krivokapić je tokom konsultacija sugerisao da bi usvajanje prevelikog broja amandmana na predlog budžeta otežalo finansijsku situaciju u državi.

U Vladi se razgovaralo i o “budućoj saradnji”, pa je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, saopštio indirektno da je Krivokapić ponudio DF-u rekonstrukciju Vlade, ali da ju je taj savez odbio.

”Ponudio je opciju s novim nestranačkim ličnostima, na šta ne možemo da pristanemo. To samo podrazumijeva da jednog tzv. eksperta, zamijenimo drugim. Crna Gora nema vremena za probe...”, poručio je on.

DF i Krivokapić bili su u zavadi još od formiranja Vlade u decembru prošle godine, ali su našli zajednički jezik neposredno uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog početkom septembra na Cetinju.

Premijer je potom predložio rekonstrukciju svog kabineta, do čega nije došlo, da bi DF poslije toga zahtijevao formiranje nove vlade, a zatim i vanredne izbore.

Premijerovom pozivu na konsultacije jedino se nije odazvao lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić, koji je saopštio da je slanje predloga budžeta Skupštini bez razgovora s predstavnicima većine - suprotno pravilima parlamentarne demokratije.

Perić navodi da bi logično bilo da se razgovaralo prije slanja akta Skupštini na razmatranje, posebno kad, kako dodaje, postoji više subjekata koji čine vlast.

Perić
Perićfoto: Luka Zeković

On misli da, u načelu, od konsultacija niko ne bi trebalo da ima štetu, ali da - ako ih ne obavlja pravovremeno - umanjuje i domete onoga što se njima može eventualno postići.

”U politici je potrebno da imate taktičnosti i razumijevanja za drugu stranu, te da umijete da postignete kompromis. Sve to nije karakterisalo komunikaciju na realiciji premijer - predstavnici parlamenta, što je značajno otežavalo dijalog unutar vladajuće većine. Rezultat svega su ad hoc predlozi rješenja različitih složenih sitiuacija, a u taj model djelovanja uklapa se i tajming poziva na konsultacije u vezi s budžetom”, objašnjava Perić.

Upitan može li eventualno izglasavanje budžeta biti neka vrsta vještačkog disanja Krivokapićevoj Vladi, odnosno može li usporiti procese koji vode “rušenju” njegovog kabineta, Perić odgovara da ne misli da će usvajanje ili neusvajanje u parlamentu krucijalno uticati na definisanje modela funkcionisanja u vladajućoj većini.

”Jer su pokrenuti određeni procesi redefinicije odnosa na političkoj sceni, a oni se ne opozivaju lako”, napominje on.

”Vijesti” su ranije objavile da rasplet krize vlasti, kako sad stvari stoje, ima najviše izgleda da rezultira formiranjem manjinske vlade.

I opozicija i dio vlasti razmišljaju da već u januaru podnesu inicijative o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu, a u igri su i vanredni izbori, čije je održavanje - nakon što su njihovi koalicioni partneri odbili predlog o izboru nove vlade - 11. decembra zatražio DF.

Iz tog saveza, međutim, još nisu saopštili javnosti kako će stvoriti uslove za izbore - izglasavanjem nepovjerenja Vladi ili skraćenjem mandata parlamentu.

Da se dešavanja na političkoj sceni kreću u pravcu prekompozicije postojećih odnosa, nagovještava i prošlonedjeljno potpisivanje memoranduma o saradnji između dijela stranaka vlasti - Građanskog pokreta (GP) URA, Socijalističke narodne partije i Saveza građana CIVIS s manjinskim partijama - Bošnjačkom strankom, Albanskom alternativom, Forcom i Demokratskom partijom.

Budžet - borba za političke poene, a ne za dobra rješenja

Perić ističe da neizglasavanje budžeta ne bi značilo i “pad” Vlade, ali da bi time svakako bila poslata poruka dodatne nefunkcionalnosti skupštinske većine. “Ipak, ako je suditi po izjavama poslanika vlasti, može se čitati da ima šanse da budžet bude usvojen”, navodi on.

Lider GP URA i vicepremijer Dritan Abazović, kazao je u intervjuu “Vijestima” u nedjelju da će vlast “pasti” ako budžet ne bude usvojen.

Povezani članci

19. Decembar 2021.

Padne li budžet, pala je i vlast

Budžet bi, prema trenutnim informacijama, trebalo da podrže svi subjekti vlasti, koji ovih dana u Skupštini “tvrde pazar” amandmanima na predlog tog akta.

Perić dodaje da je posve drugo pitanje kakav će biti budžet...

”Politička klasa uspjela je da pitanje sadržaja i odgovornosti gurne u drugi plan. Imamo utrkivanje ko će predložiti veća budžetska davanja, ali ne čujemo ideju kako bi budžetski primici pratili te projekcije. Mada tu ima i smislenih predloga, opšti utisak je da se radi o borbi za političke poene, a ne o traganju za održivim rješenjima”, napominje on.

Đukanović: Odgodili inicijativu da bi osigurali promjenu vlasti u januaru

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kazao je da do promjene vlasti 13. decembra, kad je Skupština trebalo da glasa o opozicionoj inicijativi o nepovjerenju Vladi, nije došlo jer su “partije koje su bile dio tog dogovora, tražile dodatno vrijeme zbog pripreme za ono što treba učiniti”.

”Kazali smo da želimo da promijenimo nepovoljnu realnost koju doživljavamo kao vrijeme propadanja Crne Gore, ili ćemo prihvatiti bilo koji scenario koji će voditi promjeni vlasti. Nije došlo do promjene onog dana kad je bilo najavljeno. Neke od partija koje su dio tog političkog dogovora, tražile su kratko, dodatno vrijeme - ne govorimo o mjesecima, govorimo o eventualnom periodu od mjesec dana - zbog adekvatnije pripreme za ono što treba učiniti, i gdje bi i same trebalo da participiraju. Naravno, to je od tolikog značaja da nismo postavljali pitanje treba li prihvatiti odgađanje i treba li osigurati da tokom januara dođe do promjene izvršne vlasti”, rekao je Đukanović u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju.

Opozicija predvođena DPS-om povukla je uoči glasanja u Skupštini inicijativu o nepovjerenju zbog, kako su saopštili tada, “najave DF-a da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštini”. Inicijativu je krajem novembra u skupšinsku proceduru predalo 40 opozicionih poslanika.

Bonus video: