Lisice zveckaju zbog utaje poreza i pranja novca?

Državni sekretar MUP-a Rade Milošević potvrdio da radi na predmetima i da ih je proslijedio Specijalnom državnom tužilaštvu

75012 pregleda 473 reakcija 79 komentar(a)
Milošević, Foto: Pivatna arhiva
Milošević, Foto: Pivatna arhiva

Slučajevi navodne milionske utaje poreza i pranja novca proslijeđeni su Specijalnom državnom tužilaštvu, a nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uskoro očekuju i reakciju tužioca povodom nezakonitosti u više crnogorskih preduzeća.

Prema saznanjima “Vijesti”, službenici Odsjeka za privredni kriminal Uprave policije, Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP- a, i Finansijsko obavještajna jedinica, navodno su utvrdili slučajeve utaje poreza i pranja novca, ali i nelegalne eksploatacije šljunka.

”Vijesti” nezvanično saznaju da su provjeravani sumnjivi nalozi rađeni preko Prve banke, a potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović zadužio je državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića da ispita slučajeve.

Milošević, nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, za “Vijesti” je potvrdio da radi na predmetima i da ih je proslijedio SDT-u.

Rekao je i da je u slučaj uključena i Uprava prihoda.

“Zbog istrage ne mogu iznositi detalje. Reći ću samo da će 2022. godina biti zanimljiva jer će fokus biti na slučajevima gdje je oštećena država, uključujući i pranje novca, nelegalnu eksploataciju šljunka i ostalih prirodnih resursa”, kazao je Milošević za “Vijesti”.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajevima potencijalne utaje poreza.

Milošević je na čelu Međuresorskog tima kojeg je formirala Vlada, a koji se bavi slučajevima nelegalne eksploatacije šljunka.

Policija je sredinom novembra, u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne, privela desetak osoba.

“Ovo je samo prva faza našeg djelovanja. Iskontrolisaćemo svaku firmu širom Crne Gore. Sankcionisaćemo svaki pokušaj nelegalne eksploatacije”, kazao je tada Milošević.

Nakon toga su kontrolisane rijeke u više gradova Crne Gore, a hapšenje je bilo i u Gusinju i Rožajama...

Za utaju poreza i pranje novca do 8, odnosno 12 godina zatvora

Utaja poreza smatra se krivičnim djelom. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo utaja poreza i doprinosa predviđene su novčane i kazne do osam godina zatvora, u zavisnosti od iznosa utajene poreske obaveze.

Za krivično djelo pranje novca predviđene su kazne zatvora do 12 godina.

Bonus video: