Savović: Poslanici da razmotre zadržavanje starosne granice od 67 godina za prestanak radnog odnosa po sili zakona

CIVIS najavio podršku predloga Budžeta pod uslovom da on ne bude puki spisak želja već dokument koji će doprinijeti razvoju i socijalnoj pravdi u Crnoj Gori

10581 pregleda 57 reakcija 21 komentar(a)
Savović, Foto: Savo Prelević
Savović, Foto: Savo Prelević

Savez građana CIVIS apelovao je na poslanike u Skupštini Crne Gore da s pažnjom razmotre predlog Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata u kojem se traži da se u okviru rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu razmotri mogućnost zadržavanja starosne granice od 67 godina života za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Član Generalnog sekretarijata CIVIS-a Slobodan Savović kazao je da je izmjenama Zakona o radu u junu ove godine na 66 godina života smanjena starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona, zaposlenima je uskraćeno pravo izbora da sami odluče da li će u penziju otići sa 66 godina života (muškarci), odnosno 64 godine života (žene) ili će nastaviti da rade do 67 godine života.

Smatra da bi umanjenje prihoda penzionisanjem već od 1. Januara 2022. dovelo u težak materijalni položaj brojne zaposlene koji od sadašnjih plata često izdržavaju djecu, a nerijetko i unučad.

"CIVIS cijeni da se ovom pitanju, kao i brojnim drugim pitanjima vezanim za socijalni status zaposlenih, penzionera i nezaposlenih, tokom realizacije projekta “Evropa sad”, odnosno nakon eventualnog usvajanja budžeta, pristupi sa posebnom pažnjom i da Vlada ima u vidu potrebu da mora djelovati tako da benefite od njenog rada kroz socijalnu politiku i podsticaje privredi moraju osjetiti i slojevi stanovništva, koji najavljenim mjerama nijesu obuhvaćeni", rekao je Savović.

Dodaje da je CIVIS najavio podršku predloga Budžeta pod uslovom da on ne bude puki spisak želja već dokument koji će doprinijeti razvoju i socijalnoj pravdi u Crnoj Gori.

"Budžet je dobar samo ako je realan i ako donosi bolji standard građanima, što će reći da je neophodno da se tokom 2022. Godine u okviru mogućnosti mora poboljšati standard svima, a posebno ranjivim kategorijama stanovništva među kojima su decenijama, nažalost, brojni penzioneri, radnici, nezaposleni, žrtve tranzicije i brojni drugi građani", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: