Krivokapić: Ako budžet ne bude održiv, Vlada će u junu podnijeti ostavku

"Do juna je proces u kojem će se vidjeti da li je ovo (budžet) održivo"

35067 pregleda 219 reakcija 119 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2021. 21:08h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ukoliko predloženi budžet "ne bude održiv, Vlada će podnijeti ostavku".

"Ako budžet bude usvojen kako ga je Vlada predložila, a ne kako ga neko kroji, ja vam građani tvrdim, da ako ovo ne bude tačno Vlada će u junu podnijeti ostavku. Jer do juna je proces u kojem će se vidjeti da li je ovo (budžet) održivo", rekao je Krivokapić u intervjuu za RTCG.

Dodao je da garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 eura, a prosječna plata 700, ako se usvoji Budžet, kakav je Vlada predložili.

Krivokapić je naveo da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila Budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonosmki rast preko šest odsto, kako bi na taj način obezbijedili ono što je zacrtano - programe "Evropa sad" i "Crna Gora odmah".

"Ako se dođe do prekrajanja Budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona eura kredita i da imamo 200 miliona eura koje predstavljaju održivost ovoga modela. Već 2023. to nam neće biti toliko potrebno", rekao je Krivokapić.

On je, prenosi portal RTCG, kazao i da nisu slučajno rekli da u decembru 2025. prosječna plata treba da bude hiljadu eura.

"Da bi se to desilo treba da imamo investitore, koji neće doći u politički nestabilnom ambijentu koji kreiraju određene političke partije nezadovoljni što neki od lideri nije negdje ili zato što drugi kažu da su bili bolji od nas, a nisu mogli to da predlože 30 godine", kazao je Krivokapić.

Premijer tvrdi i da u Crnoj Gori "danas nema korupcije u vrhu", kao i da nema "nepotizma koji je bio karakteristika u ranijem vremenskom periodu"-

On je kazao da ih od prethodnih Vlada razlikuje drugačiji pristup.

"Pristup u kojem nema zamjena, nego očekujemo promjene, pristup u kome idemo na rezultat a ne na fotelje, pristup u kome je u centru svih zbivanja građanin a ne tajkun, u kome idemo na to da je opšte dobro važnije od privatnog džepa".

Krivokapić je naveo i da "Crna Gora više nije prazne kase iz koje je bilo samo namijenjeno za pojedince".

"Mi želimo da to bude kasa za sve, a to se vidi kroz dva programa "Evropa sad" i "Crna Gora odmah". Mi ne razdvajamo građane i ako je neko nametnuo tu priču. Vidjećete poslije februara, to pomirenje će biti jasno, a najbolje pomirenje je ekonomako pomirenje", rekao je Krivokapić.

Dodao je i da aktuelnu političku krizu, "kao profesor, definisao kao otpor promjenama".

"Opredijelili smo se da primat naše Vlade budu zaposleni. Sljedeće godine ćemo to raditi za penzionere, uporedo ćemo raditi i sa najznačajnim resursom Crne Gore, a to je upravljanje u kompanijama koje su većinski u državnom vlasništvu".

Naveo je i da Zakon o PIO mora da doživi promjenu.

"Mi smo planirali da u 2022. godini napravimo potpunu reformu Fonda PIO i da dovedemo penzionere na pristojan nivo života. Nezamislivo je da najveći broj penzionera prima najniži iznos penzije".

Dodao je i da će plate i penzije biti usklađene već početkom januara.

Bez odgovora Patrijaršije

Premijer je podsjetio da je Vlada 27. jula poslala predlog Temeljnog ugovora sa SPC.

"Od tada nismo dobili nikakav odgovor. Da li mislite da je za to kriva Vlada", naveo je premijer.

Kazao je da je uradio sve što je do njega, da je ugovor napravljen u skladu sa Ustavom, novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, analogijom vezanom za potpisane sporazume sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, vodeći računa da predlog nikoga ne diskrminiše.

"Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC bilo je definisano kao mjera određene politike, a ne odnosa države i crkve, nego određenih igrača koji pokušavaju od svega da pretvore neku igru koju ja ne poznajem, kako se ne bi potpisao ugovor. Valjda je to predviđeno za nekog novog premijera", kazao je Krivokapić.

"Leposavić se ogriješio o sporazum", "zašto bi Bratić bila smijenjena"

Kazao je i da je bio za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića jer se ogriješio o sporazum koji su potpisale tri vladajuće koalicije.

"Nedjelju dana sam mu ukazivao da iskaže stav koji je u duhu toga sporazuma, kada nije bilo izgleda da se bilo šta desi", rekao je Krivokapić.

Naveo je i da ne postoji premijer na svijetu koji je zadovoljan svim ministrima.

Kazao je da nije za smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić koja je najviše kritikovana u javnosti.

"Zašto je ministarka Vesna Bratić, koja je vrsan pedagog i poznavalac mnogih oblasti, problem crnogorske javnosti. Zašto bi ona bila smijenjena?".

"Crna Gora nije spremna za izbore"

Krivokapić je kazao i da su izbori najpošteniji način za razrješenje političke krize, ali i da smatra da Crna Gora "sada nije spremna za njih".

"Nemamo novo zakonodavstvo, nema promjene u pravosuđu, nismo stvorili preduslove za ravnopravne i fer izbore.

Premijer je naveo i da je najjednostavniji način za rješenje krize jačanje Vlade tako da ona zadrži isti karakter sa ljudima koji su dokazani.

"Najmanje me zanima da li imaju politički pedigre. Spreman sam za razmjenu ideja koje daju najbolje rješenje kako bi Crna Gora što prije završila obaveze na evropskom putu, obezbijedili bolji kvalitet života svih građana i doveli investitore sa reputacijom", naveo je Krivokapić.

On je kazao da je nudio rekonstrukciju Vlade, ali da su određeni politički subjekti taj proces zaustavili kada su shvatili da ne mogu da vide sebe u takvom primjeru.

Krivokapić je najavio da će Zakon o popisu najvjerovantnije biti na sjednici Vlade u srijedu, a Zakon o porijeklu imovine početkom 2022. godine.

"Vjerovatno ću otići u Cuce i vakcinisati se"

On je kazao da je problem vakcinacije medijski postao toliko interesantan "da ću vjerovatno otići u Cuce, vakcinisati se i javiti se iz Cuca da sam vakcinisan".

Odgovorio je da vjerska uvjerenja nijesu razlog što nije vakcinisan.

"Meni broj antitijala raste i dan dan. Kao odgovoran čovjek, pred misu u Barskoj nadbiskupiji uradio sam PCR test".

Dodao je i da u Institutu za javno zdravlje mogu da posvjedoče koliko puta je uradio PCR test.

"Vjerujte mi da je neprijatniji taj utisak nego bocnuti se vakcinom. Kada broj antitijela spane ispod određene vrijednosti, ja ću se odgovorno odnijeti prema tome i neću dozvoliti da bilo ko sumnja da mu mogu prenijeti virus", kazao je Krivokapić.

Bonus video: