DPS traži da Vlada pokrene proceduru za vanredne lokalne izbore

"DPS Tivat će, u cilju očuvanja Ustava i zakona, uputiti dopis Ministarstvu javne uprave Crne Gore kao nadležnom ministarstvu za funkcionisanje lokalne samouprave, da su dužni da u najkraćem roku reaguju povodom dešavanja u Tivtu"

3290 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Najveća opoziciona partija u Tivtu - DPS, pozvala je Vladu da ispoštuje zakonsku obavezu i uputi zvanično upozorenje lokalnoj vlasti u Tivtu zbog toga što se navršilo pola godine kako opštinski parlament ne zasijeda.

Zbog činjenice da uslijed nedostakva kvaoruma u ponedjeljak ni po peti put za redom, nije mogla biti odrđana redovna sjenica SO Tivat, nije na vrijeme usvojen ni budžet Opštine za narednu godinu u visini od 18,63 miliona eura, pa će Tivat morati da pređe na tzv, privremeno finansiranje u naredna tri mjeseca.

Sve to dešava se zbog toga što je SDP koja u 32-članoj SO Tivat ima jednog odbornika, početkom septembra povukla podršku koju je do tada davala manjinskoj vlasti građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i "Goran-Božović časno i odgovorno za bolji Tivat".

Od tada odbornik SDP Aleksandar Đurović ne dolazi na sjednice SO, a u bojkotu lokalnog parlementa priključilo mu se i ukupno 15 odbornika opozicionih partije DPS, SD i HGI, pa je SO Tivat od tada bez kvoruma i u blokadi.

"DPS Tivat će, u cilju očuvanja Ustava i zakona, uputiti dopis Ministarstvu javne uprave Crne Gore kao nadležnom ministarstvu za funkcionisanje lokalne samouprave, da su dužni da u najkraćem roku reaguju povodom dešavanja u Tivtu. Da Vlada uputi upozorenje Skupštini Opštine Tivat da zakaže sjednicu, te ukoliko se ista ne održi, dužnost Vlade je da uvede privremene mjere", saopšteno je iz OO DPS Tivta.

Oni su podsjetili i na član 117 stav 2 Ustava Crne Gore koji kaže da "Vlada može raspustiti Skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika Opštine samo ako Skupština opštine, odnosno predsjednik Opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrše svoje nadležnosti".

"Dakle, uvaženi građani Tivta, Vlada je na potezu", poručili su iz najveće tivatske opozicione partije dodajući da smatraju da je nakon uskraćivanja manjinske podrške aktuelnoj tivatskoj vlasti od strane SDP-a, "još početkom septembra, jedina očekivana, odgovorna i poštena odluka vladajuće koalicije trebala biti skraćivanje mandata skupštinskom sazivu i ulazak u proceduru vanrednih lokalnih izbora u našoj opštini".

"To se, kao što smo vidjeli, nije desilo. Vlast u Tivtu nije htjela da prihvati realnost političkog trenutka, niti da prizna gubitak političkog legitimiteta, već je izabrala drugi i duži put, koji je ovaj grad odveo u višemjesečnu političku agoniju. Aktuelna vlast u Tivtu najodgovornija je za stanje u kojem se naša opština nalazi i uzalud pokušaji da se odgovornost pripiše opoziciji. Za sve ovo vrijeme od početka septembra, od kada gube podršku da vode naš grad, lokalna vlast vršila je najblaže rečeno neprimjereni pritisak na odbornike opozicije, preuzimala na sebe ulogu i tužioca i sudije, obrušavala se na opoziciju na necivilizovan način, koristeći se riječnikom optužbi, ucjena, vrijeđajući dostojanstvo ljudi koji su im politički oponenti", tvrde u tivatskom DPS-u.

Oni ističu da je koalicija građanskih listi NP-BF-GB u ovakvoj situaciji, "nakon gubitka političke podrške, morala da vrati mandate građanima, onako kako to nalažu zakonske procedure".

"DPS je negirao tvrdnje tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) koji je u ponedjeljak novinarima kazao da su im ranije opozicija i SDP ponudile da njihovi odbornici dođu na SO i omoguće izglasavanje budžeta, pod uslovom da prva tačka dnevnog reda bude odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu SO koja bi bila uvod u rapisivanje vanrednih lokalnih izbora. Navodi predsjednika Komnenovića da im je, kako kaže, opozicija, a mi možemo govoriti u ime DPS-a, nudila da će doći na sjednicu Skupštine ukoliko prva tačka bude Odluka o skraćivanju mandata aktuelnom sazivu SO, neistiniti su. Prije će biti da su aktuelnoj vlasti važnije njihove fotelje na koje su se taman privikli nego demokratske procedure i skraćivanje mandata Skupštini opštine", tvrde iz tivatskog DPS-a citirajući član Zakona o lokalnoj samoupravi koji propisuje da kada Skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti Skupštinu, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

"Ako Skupština, u roku iz stava 1 ovog člana, ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti skupštinu", piše u članu 185 tog zakona. Iz tivatskog DPS-a tvrde da su svi ovi rokovi već prošli i da po njima, nije tačna tvrdnja Komnenovića da nakon donošenja Odluke o pirivremenom finansiranju zbog neusvajanja budžeta, lokalna vlast u Tivtu ima rok do 31.marta da pokuša obezbjediti kvorum i održati sjednicu SO.

Vlast ne interesuje budžet već očuvanje fotelja

OO Socijaldemokrata Tivta je regujući na Komnenoćeve navode, saopštio je da gradonačelnika "ne interesuje usvajanje budžeta, nego želite da nas jos tri mjeseca držite pod blokadom, kako bi, nelegalno i bez većine, svi u Tivtu bili vaši taoci".

"U moru populističkih i neistintih izjava sami ste sebe uhvatili u laži i priznali da Vas interesuju isključivo fotelje, na kojima, na srecu svih u Tivtu, nećete jos dugo biti. Fotelje, na koje ste doveli partijske drugove koji još uvijek nisu završili "odgovarajuće škole", pa usred panike, jer vam se bliži kraj, sami sebi pravite neviđenu javnu blamažu ovakvim ispadima", poručio je sekretar OO SD Tivta Igor Petković.

Aludirajući na otšpuštanje tehnološkoh viškova iz bivše lokalne DPS-SD-HGI administracije Tivta koju je sprovela aktuelna vlast, on je čelnike koalicije NP-BF-GB pozvao da im "proradi savjest" i da se "zapitaju mogu li spokojno uživati u prazničkoj atmosferi 40 porodica koje ste istjelrali iz Opštine".

Petković smatra da "sve što ste kao vlast uradili za ovih godinu dana, su samo podjele, koje iz dna duše preziremo".

Visoki funkcioner tivtske SD je predsjednika SO Tivat Andriju Petkovića (BF) nazvao "doktoriom nauka, laži o obmana koji je mislio da su tri glasa "za" veća od tri glasa "protiv" i sad misli da je "16 jednih" veće od "16 drugih".

"Poštovana gospodo iz nelegalne vlasti, kada već niste znali da budete dostojanstveni u pobjedi ( revanšizam koji Tivat nije do sada gledao, uz nacionalistički folklor koj ste priredili), budite bar dostojanstveni u porazu i vratite mandate građanima, pa koga narod izabere-neka je srećno", zaključio je Igor Petković.

Bonus video: