Potpisnici Memoranduma pozvali političare i građane da podrže taj sporazum

"Zalagaćemo se za državu građana jednakih prava. Crna Gora mora da izađe iz kandži nacionalizma i krađa. Pokazaćemo da građanska Crna Gora ima na koga da se osloni", navodi se u zajedničkom saopštenju

12333 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Potpisnici Memoranduma o saradnji uputili su javni poziv političkim subjektima i građanima koji dijele iste vrijednosti da podrže principe koji su iskazani Memorandumom.

Memorandum o saradnji je potpisan između Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Saveza građana CIVIS i manjinskih stranaka – Bošnjačke stranke, Albanskog foruma (AA, DSA), FORCE i Albanske koalicije Jednoglasno (DP, DUA, DS).

Potpisnici su održali jutros sastanak, a u zajedničkom saopštenju se navodi da su analizirane političke okolnosti od potpisivanja Memoranduma do danas. Ističu i da su zadovoljni podrškom koju je Memorandum dobio, kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj javnosti u prethodnom periodu.

Dodaju da njihovi prioriteti moraju da budu saradnja na pomirenju u Crnoj Gori, izgradnja istinski građanske države, poštovanje Ustava, rad na depolitizaciji institucija u cilju članstva Crne Gore u Evropskoj Uniji, snažan ekonomski razvoj, izgradnja socijalne države i države vladavine prava, zaštita i unapređenje prava manjina i njihova integracija u institucije, kao i uspostavljanje ekološke države.

"Zalagaćemo se za državu građana jednakih prava. Crna Gora mora da izađe iz kandži nacionalizma i krađa. Pokazaćemo da građanska Crna Gora ima na koga da se osloni. Ovo je put ka pomirenju i dijalogu, i glavnom cilju – ubrzanju reformi na putu ka Evropskoj uniji (EU)”, saopštili su u zajedničkom saopštenju.

Vjeruju i očekuju da će svi poslanici i poslanice podržati taj politički potez koji oslikava "istinsku evropsku misao u Crnoj Gori".

Bonus video: