Kontrola tužilaštva ili garant pravne države

Skupština će danas izabrati članove TS, rasprava završena juče

12341 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
”Mafija više neće vladati Crnom Gorom”: Konatar, Foto: Luka Zekovic
”Mafija više neće vladati Crnom Gorom”: Konatar, Foto: Luka Zekovic

Skupština će danas izabrati članove Tužilačkog savjeta koji će, kako tvrdi vlast, biti garant da će pravna država da zaživi.

Iz opozicije su kritikovali što je izostao širi dijalog o tome i da većina, preko TS, želi da obezbijedi političku kontrolu nad tužilaštvom.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u ponedjeljak je, nakon čekanja od više mjeseci, predložio da se za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izaberu advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović.

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS iz NVO.

Stevo Muk
Stevo Mukfoto: Savo Prelević

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić, kao i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je u Skupštini da će se do Nove godine proslaviti izbor novog TS, a sve je moglo da bude gotovo mnogo ranije.

Podsjetio je da su još u januaru prošle godine šefovi poslaničkih klubova donijeli zakon da 1. marta glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne bude više na tom mjestu gdje bi mogao da “pravi štetočinstva” i da bi se na tom mjestu našao neko ko bi sprovodio sve ono što građani od njega očekuju.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da predloženi članovi Tužilačkog savjeta imaju jedan zajednički imenitelj. “To je da su ih litije preporučile da budu članovi Tužilačkog savjeta i da su advokati”, kazao je Živković.

Živković
Živkovićfoto: Luka Zeković

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pozvao je parlamentarnu većinu da povuče predlog. On je kazao da vjeruje da će ubrzo Skupština dobiti kvalitetniju većinu “koja će ispraviti ovo što je napravljeno u posljednjoj godini”.

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da TS više neće biti “poslušnik, niti džuboks” i radiće u interesu građana, a ne politike.

”Državi treba nezavisan i nepristrasan TS i njihove odluke koje će biti isključivo u skladu sa pravom i pravdom, Ustavom i zakonom...”, poručio je Bogdanović.

Branko Radulović (Pokret za promjene) smatra da odluka o izboru TS neće dati evropske rezultate, niti će obezbijediti efikasnu demontažu totalitarnog, kriminogenog, antievropskog režima.

Miloš Konatar (GP URA) rekao je da se Crna Gora mora izboriti sa dva najveća zla, a to su korupcija i organizovani kriminal.

”Obećavam vam da ćemo pobijediti, nema mafije na koju nijesmo udarili i nema mafije na koju nećemo udariti. Mafija neće vladati Crnom Gorom”, poručio je Konatar.

“Bijeli dim označio izbor članova TS”

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da kada iz Sikstinske kapele izađe bijeli dim to je znak da je izabran novi papa.

”Čuli smo da je izašao bijeli dim koji oglašava izbor novih članova TS, ali budite sigurni da su političke pape u tužilaštvu danas umrle”, rekao je Koprivica.

Bonus video: