potpredsjednik vlade u radnoj posjeti vatikanu

Abazović: Bila je čast susresti se s papom, rekao je - "I ja sam Crnogorac"

Vicepremijer podsjetio poglavara Rimokatoličke crkve na sveštenika Emilija Ognjanovića, porijeklom iz Crne Gore, koji mu je bio duhovnik u Argentini

33006 pregleda 419 reakcija 70 komentar(a)
Abazović i papa Franjo, Foto: Facebook/Dritan Abazović
Abazović i papa Franjo, Foto: Facebook/Dritan Abazović
Ažurirano: 29.12.2021. 12:01h

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je da se danas susreo sa papom Franjom u Vatikanu.

"Bila mi je čast susresti se sa Papom Franjom danas u Vatikanu. Papa: 'I ja sam Crnogorac!' Vrhovni poglavar iskazao zahvalnost nakon što sam ga podsjetio na oca Emilija Ognjanovića, koji mu je bio duhovnik još u Argentini, inače naš čovjek - porijeklom iz Crne Gore", objavio je Abazović na Tviteru.

Iz kabineta vicepremijera su juče saopštili da Abazović boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Vatikanu, na poziv Monsinjora Vićenca Palje, predsjednika Papske akademije za život.

Naveli su da će potpredsjednik Vlade imati više odvojenih sastanaka, među kojima i sa Katoličkom zajednicom San Eđidio.

"Papska akademija za život ima za cilj odbranu i promociju vrijednosti ljudskog života i dostojanstva ličnosti. Katolička zajednica San Eđidio posvećuje posebnu pažnju marginalizovanim grupama društva i promoviše dobrovoljno i besplatno zalaganje za siromašne i mir", naveli su u saopštenju.

Istakli su da je posjeta Abazovića pokazatelj nastavka dijaloga sa Vatikanom, koji Crna Gora u kontinuitetu njeguje na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja.

"Posjeta potpredsjednika Abazovića je prilika da se ukaže na važnost jačanja saradnje sa Vatikanom, naučnim institucijama i religijskim zajednicama, te da se ukaže da su multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost temelj na kojima počiva današnja Crna Gora", zaključili su.