Idejno, niko ne treba da bude izopšten iz Memoranduma o saradnji

SNP i “Crno na bijelo” pozdravili poruku Kneževića, novinar TV Vijesti smatra da DF planira da iskoristi memorandum za ulazaku u novu vladu

36914 pregleda 205 reakcija 48 komentar(a)
”Memorandum - dobra osnova za formiranje nove vlade”: lideri DF-a, Foto: Savo Prelević
”Memorandum - dobra osnova za formiranje nove vlade”: lideri DF-a, Foto: Savo Prelević

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović rekla je juče da bi toj partiji bilo izuzetno drago da se Demokratski front priključi Memorandumu o saradnji koji je ranije potpisao dio partija vlasti i manjinskih partija.

”Naravno, ovo je veliki korak i ako bi se na osnovu tog sporazuma pravila vlada, onda bi bila u okviru parlamentarne većine, a inače je koncipiran i namijenjen tako da su svi dobrodošli - svi predstavnici parlamentarne većine, svi legitimni predstavnici naroda u parlamentu”, kazala je Paunović “Vijestima”.

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je u utorak saopštio da podržava Memorandum, navodeći da vjeruje da predstavlja dobru osnovu za formiranje nove vlade od aktuelne parlamentarne većine i stranaka manjinskih naroda.

Njegova reakcija uslijedila je nakon sastanka potpisnica Memoranduma, koje su, kako je saopšteno iz Građanskog pokreta URA, pozvale sve partije koje dijele evropske vrijednosti da im se pridruže.

Paunovićeva je istakla da je ruka “ispružena” svima, ne samo DF-u, već i ostatku parlamentarne većine i da se nadaju da će do toga svakako doći. “Zvaničnog poziva nije ni bilo, jer su svi potpisnici Memoranduma već najavili i pružili svoju ruku svim ostalim činiocima vlasti koji su spremni da se priključe našem Memorandumu za dobro Crne Gore, evropski put države i za formiranje stabilne vlade”, istakla je poslanica.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević kazao je “Vijestima” da je Memorandum prepoznat kao potvrda želje za kvalitativnim promjenama na političkoj sceni Crne Gore. “Te promjene će se odlikovati konačnim početkom dijaloga i odmrzavanju interpartijskih odnosa i saradnje. Iako se ne slažemo oko nečega, to ne znači da ne treba da pričamo. Naprotiv, moramo da polemišemo i raspravljamo, jer to je put do najboljih rješenja... ovo je i najbolji način da na kraju dijalogom uspostavimo skalu i gradaciju naših interesa, počev od partijskih, ideoloških, koalicionih sve do nacionalnih”, istakao je Pavićević.

On je ocijenio da niko idejno ne treba da bude izopšten iz tih evolutivnih procesa, naprotiv: “A gdje će se ko pozicionirati na političkoj sceni u zavisnosti od svojih interesa i ambicija, ostaje da se vidi... Bitno je da svi prije, ili kasnije postajemo svjesni nužnih suštinskih i kvalitativnih promjena”, kazao je.

Ostali predstavnici partija, potpisnica Memoranduma, nisu juče bili spremni da komentarišu poruku koju je uputio Milan Knežević. Urednik u Televiziji Vijesti Radomir Kračković smatra da će DF pokušati da iskoristi Memorandum između dijela vlasti i manjinskih partija, kao šansu da uđe u novu vladu.

Radomir Kračković
Radomir Kračkovićfoto: Igor Milić

”Ako Memorandum dovede do pravljenja neke nove vlade, to znači da će ova morati ili da se rekonstruiše ili da se bira nova. Dakle, dio resora ili svi resori će biti dio ponude i oni će gledati da dobiju neke od njih, naravno ako se nova vlada opet bude pravila od trenutne parlamentarne većine”, kazao je Kračković.

Memorandum o saradnji potpisan je 15. decembra između Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Saveza građana CIVIS i manjinskih stranaka – Bošnjačke stranke, Albanskog foruma (AA, DSA), FORCE i Albanske koalicije Jednoglasno (DP, DUA, DS). Partije potpisnice su se Memorandumom obavezale da će sarađivati na pomirenju u Crnoj Gori, izgradnji građanske države, poštovanju Ustava, radu na depolitizaciji institucija u cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, snažnom ekonomskom razvoju, izgradnji socijalne države i države vladavine prava, zaštiti i unapređenju prava manjina i njihovoj integraciji u institucije, uspostavljanju ekološke države.

Kračković kaže da je potpisivanje dokumenta dovelo do nove dinamike unutar vladajuće koalicije: “Vjerovatno iz straha da bi URA i SNP, u slučaju da se nastave svađe unutar vlasti i blokada sistema, mogli možda praviti i neki novi aranžman koji bi uključivao i manjinsku podršku DPS-a - došlo je do promjene stavova DF-a o nekim važnim pitanjima. Oni su podržali Vladin predlog budžeta i program, “Evropa sad”, iako su ranije u više navrata govorili da budžet treba da donese nova vlada, a “Evropu sad” kritikovali na sva zvona”.

Kračković podsjeća da je, nasuprot kolegama iz vlasti - Demokratama, Pravoj ili Ujedinjenoj Crnoj Gori koje su oštro napale Memorandum, DF odmah bio pomirljiv i saopštio da “ne vjeruje da bi SNP mogao izdati”. “ Dakle, ovu izjavu Kneževića vidim samo kao nastavak ovih poteza DF-a i oni vjerovatno ovo vide kao šansu da se Vlada proširi manjinskim strankama”, istakao je.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo još jedan pokušaj DF-a za ulazak u vladu, Kračković je odgovorio da je DF do sada na više načina pokušavao da uđe u vladu ali im nije uspjelo a oni nikad nisu ispunili svoje brojne prijetnje da će je srušiti.

”To im znatno slabi šanse da budu dio neke nove vlade”, istakao je Kračković.

Potpisivanje Memoranduma je izazvalo žustre reakcije dijela partija vlasti, naročito Demokrata koji su izrazili sumnju da je u pitanju pakt “za smjenu ove Vlade i izdaju izborne volje građana”. Partije su u kritikama saopštile da je memorandum praktično početni korak ka prekompoziciji vlasti u Crnoj Gori i pakt za saradnju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Andrija Nikolić (DPS) je dan nakon njegovog potpisivanja poručio da su principi na kojima je formulisan Memorandum o saradnji prihvatljivi za DPS.

Odboru za izbornu reformu produžen rad do 31. jula

Skupština je juče Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu produžila rad do 31. jula naredne godine, kako bi to tijelo završilo posao zbog kojeg je osnovano.

Ovo je drugo produženje roka za rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je formiran 31. marta i trebalo je da završi rad do kraja juna, a zatim do kraja decembra. “Predloženom izmjenom želi se omogućiti da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, u dodatnom vremenu, kako je i predloženo, pripremi i podnese Skupštini na usvajanje predloge za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata, kao i predlog svih drugih rješenja u vezi sa ciljem i zadacima Odbora koji su predmet rada Odbora”, navodi se u obrazloženju predloga. B. Ma.

Bonus video: