Međudržavna komisija o vlasništvu nad "Jadranom"

U dokumentu Vlade ističe se da se sveukupni odnosi sa Hrvatskom mogu ocijeniti prijateljski, te da ta država od obnove crnogorske nezavisnosti Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak naše zemlje na putu evropske integracije

9056 pregleda 70 reakcija 20 komentar(a)
Brod Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković
Brod Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o saradnji sa susjednim zemljama, u kojoj se navodi da su Crna Gora i Hrvatska postigle saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda „Jadran“, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada.

U dokumentu se ističe da se sveukupni odnosi dvije zemlje mogu ocijeniti prijateljski, te da Hrvatska od obnove crnogorske nezavisnosti Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak naše zemlje na putu evropske integracije.

Tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, podsjećaju, postignut je dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018. godine.

Time će se, navode iz Vlade, ostvariti saradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje države, a koji predstavjaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose.

Bonus video: