DPS: Doktorka pozitivina na koronu danima radi, očito uz saglasnost nadležnih

"To je vrhunac neodgovornog ponašanja koje podliježe i krivičnoj odgovornosti", poručuju iz Komisije za zdravstvo DPS-a

14651 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Doktorka u jednom domu zdravlja u Crnoj Gori danima radi, umjesto da je u izolaciji, jer je na testu bila pozitivna na koronavirus, tvrde u Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Smatraju i da je to dozvoljeno uz saglasnost nadležnih.

Kazali su da se radi o vrhuncu "neodgovornog ponašanja koje podliježe i krivičnoj odgovornosti".

"Crna Gora, država sa jedinim nevakcinisanim premijerom i ministarkom zdravlja koja obara sve rekorde, ulazi u najdublju epidemiološku krizu od početka pandemije. Kao da je bilo nedovoljno promašaja koji su u protekloj godini dolazili od strane Ministarstva zdravlja, pa su 2022. godinu počeli crnim rekordima. U Crnoj Gori je danas 12.507 zvanično oboljelih od COVID-a, najviše od početka pandemije. Samo u jednom danu, 1. januara nove godine, registrovano je 1.839 novooboljelih, što je apsolutni rekord. Prema broju novooboljelih na dnevnom nivou Crna Gora je na 6. mjestu u svijetu. U Evropi smo na drugom mjestu, poslije Grčke, sa porastom od 312% novooboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu. U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori", saopštili su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Crna Gora je, kako su kazali, prema svim analiziranim parametrima među zemljama u svijetu koje su najteže pogođene pandemijom. "Za to vrijeme ministarka zdravlja 'revidira' već postojeće mjere na dvije sedmice. I obavezno – da se nikom ne zamjeri".

Prethodnih dana se, kako navode iz DPS-a, u zdravstveni sistem u Crnoj Gori uvodi "još jedna opasna praksa".

"Već smo imali slučajeve doktora koji su, iako pozitivni na koronavirus, nedopustivo i neodgovorno pregledali ili operisali pacijente. Ti slučajevi još nijesu ispitani i procesuirani ali se sada ide u još drastičnije kršenje svih pravila i načela struke. U jednom domu zdravlja u Crnoj Gori doktorka, pozitivna na koronavirus, umjesto da je u izolaciji, ona danima radi, očito uz saglasnost nadležnih. To je vrhunac neodgovornog ponašanja koje podliježe i krivičnoj odgovornosti. Svi koji žale što su propustili da čuju obraćanje ministarke zdravlja povodom ovog slučaja ili crnih rekorda koje bilježimo ovih dana, mogu biti “relaksirani”. Predvidljivo i očekivano, takvo obraćanje je izostalo. Ali zato već sjutra očekujemo da nas ministarka zdravlja, u poznatom maniru prebacivanja odgovornosti, 'upozna' sa krivcem za ovakvo stanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: