"Parlament je učinio puno toga da da puni doprinos ubrzanju na evropskom putu"

Bečić: Aktuelizovanje pitanja iz ekonomije i socijalne politike ostavlja manje prostora za "nacionalističke histerije"

"Jasno je da ubjedljivo većinska Crna Gora želi državu mira, reda i stabilnosti, sistem koji će prevazići sve podjele", kazao je Bečić

5893 pregleda 0 komentar(a)
Timonije i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Timonije i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Usvajanje Budžeta i uspostavljanje Tužilačkog savjeta činjenice su koje svjedoče da je crnogorski parlament prethodnu godinu zavšio vrlo uspješno, što ohrabruje, budući da je parlamentarna demokratija pretpostavka svih istinskih evropskih težnji, a Francuska prepoznaje da je evropski put Vaš prioritet i prioritet Crne Gore poručio je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Iz Skupštine je saopšteno da je "uz osvrt na dugu istoriju dobrih odnosa Crne Gore i Francuske, koji su prepoznati kao prijateljski, saveznički i partnerski, Bečić ocijenio da je kontinuirano i intenzivno proaktivno djelovanje, osnov daljeg jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje".

"Naglasivši da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore, koji nema alternativu, Bečić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju u ovim procesima, reformskim i integracionim, Francuska pruža našoj zemlji. On je izrazio uvjerenje da će ovakav trend obilježiti i predstojeći period, te poželio uspješno šestomjesečno predsjedavanje Francuske Savjetom Evropske unije, uz očekivanje da će predsjedavanje ove velike evropske zemlje dati snažan impuls politici proširenja EU na Zapadni Balkan", ističe se u saopštenju Skupštine.

"Ohrabreni smo riječima predsjednika Makrona koji je najavio da će se u vrhu agende francuskog predsjedavanja naći pitanje Zapadnog Balkana, jer se, kako on kaže, nalazi u "srcu Evrope''. Zato očekujemo da će Francuska nastaviti da afirmiše i podržava integracione procese Crne Gore", kazao je Bečić.

On je dodao da je Parlament učinio puno toga da da puni doprinos ubrzanju na evropskom putu.

"Ono što je bitno jeste da aktuelizovanje pitanja iz sfere ekonomije i socijalne politike ostavlja sve manje prostora za "nacionalističke histerije". Jasno je da ubjedljivo većinska Crna Gora želi državu mira, reda i stabilnosti, sistem koji će prevazići sve podjele", kazao je Bečić.

On je kako se dalje navodi u saopštenju Skupštine, "najavio da će u narednom periodu nastojati da obnovi dijalog vlasti i opozicije u crnogorskom parlamentu, kako bi se došlo do dogovora u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku ili tropetinsku većinu, uz konstatciju da će dati sve od sebe da se do rješenja u najskorije vrijeme i dođe".

"Takođe, prioritet je i dalji rad Odbora za izbornu reformu", kazao je Bečić.

Iz Skupštine su naveli da je Timonije ističući da Francuska jasno prepoznaje da je evropski put prioritet i Bečića i Crne Gore, kazao da će Francuska i tokom predstojećeg predsjedavanja Savjetom EU nastaviti da podržava evropski put Crne Gore.

U saopštenju piše i da je Timonije pozdravio usvajanje Budžeta i izbor novog Tužilačkog savjeta.

"Crnogorski parlament je prošlu godinu okončao veoma uspješno i nadam se da će se sa tim trendom nastaviti, jer bez funkcionalne demokratije ne može se doći do valjanih rezultata, čak i uz najbolju volju", kazao je Timonije.

U saopštenju Skupštine se navodi i da je Timonije "ukazao na važnost uspostavljanja snažne socijalne politike, te najavio da će upravo ta pitanja, u smislu ideje socijalne Evrope, biti neka od najvažnijih i prioritetnih tokom predstojećeg predsjedavanja Francuske Savjetom EU, te ocijenio izuzetno važnim pomake koje je u tom dijelu napravila Crna Gora, pojašnjavajući da će određeni socijalni trendovi biti i obaveza članica pojedinačno, tj. poželjan put kojim bi se kretale".

Navodi se i da je Timonije upoznao Bečića sa okvirnom agendom koja će biti aktuelizovana tokom predsjedavanja Francuske, te napomenuo da će ona uključiti pitanja ekonomije, bezbjednosti, pitanja omladine i njihove mobilnosti, kao i ekoloških politika.

Iz Skupštine su naveli i da je Timonije najavio i održavanje više konferencija, koje će između ostalog, aktuelizovati i problematiku borbe protiv korupcije, ekološke tranzicije, evropske odbrane.

"Željeli bi svakako da upravo za vrijeme trajanja našeg mandata bude učinjen korak naprijed za Crnu Goru i region", kazao je Timonije.

On je, kako se dodaje u saopštenju Skupštine, poručio da je prepoznato da Bečić u svakom trenutku ima važnu ulogu na putu pomirenja i prevazilaženja podjela u društvu, te konstatovao da je Francuska voljna da pomogne u rješavanju nekih od problema koji jesu preduslov evropskog puta Crne Gore.