"šta bismo sa novom manjinskom Vladom novo dobili?"

Krapović odgovorio Novaković-Đurović: Demokrate nisu uslovile niti jednu odluku, to ste radili vi iz URA

"Rješenje se samo po sebi nameće; to je odlučna demontaža ostataka hibridnog režima a ne koalicija sa njima. I kada se prođe ta neophodna katarza, biće ne samo 49, nego i više poslanika koji će rasterećemo izglasati sve što je potrebno da Crna Gora ide naprijed"

5852 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović u odgovoru političkoj direktorici Građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović naveo je da "nisu problem ni vizije ni svjetonazori, nego je problem u potezima koje vuče politički subjekt u čije ime govorite".

Krapović je reagovao na današnje navode Novaković-Đurović.

"A ti potezi jednostavno nemaju ni političko, ni logičko utemeljenje, pa je, barem meni jasno da je po srijedi nešto drugo, neka skrivena agenda. Utemeljenje je dakle - dil. Naravno, poznato Vam je da je u Crnoj Gori - bez izuzetka - sve skriveno na kraju otkriveno, pa tako i ova papazjanija nazvana manjiska Vlada. Ali, hajdemo redom, od onog što je najlakše provjerljivo i dokazivo: Demokrate za svo ovo vrijeme nisu uslovile niti jednu jedinu odluku, to ste radili vi iz URA, zajedno sa koautorima tužilačkih zakona, a usput ste dogovorili i partijski TS. Međutim, tako nešto srećom nije prošlo. E sada, kada smo dobili nezavisan i kredibilan TS, i tužilaštvo treba konačno da nepristrasno obavlja svoju funkciju, vi sad odjednom rušite ovu Vladu i pravite novu, sa DPS-om!? Vrlo evropski, nema šta", naveo je Krapović u reagovanju.

Dodao je i da prije nego Novaković-Đurović kaže "da je to vlada bez DPS-a i DF-a", da treba da se složi "sa neoborivom matematikom da onaj koji bira Vladu, istu politički "drži u šaci", je li tako?"

"Takođe, nije vam prihvatljiva ova sadašnja, takođe suštinski manjiska Vlada, jer ni DF, ni SNP, ni "Mir je naša nacija" nisu u njoj. Ipak, prihvatljivo vam je da i tu novu opet manjiski podrži DF? Pa vas pitam, šta bismo sa tom manjinskom Vladom novo dobili? Više funkcija za GP URA u slučaju da je samo DF podrži, ili uvođenje DPS-a u vlast u slučaju da je DPS podrži? Dalje, navodite da je ova Vlada zaustavila i blokirala EU integracije te da je treba mjenjati, očigledno zaboravljajući da ste je upravo vi zajedno sa Krivokapićem sastavili, i u konceptu i personalno. Dakle, ne samo da ste postupili antievropski, nego i antidemokratski, jer rušite izbornu volju građana. Šta je uzrok tome neka građani sami zaključe. Ima različitih mišljenja, neko kaže da je uzrok tome činjenica da tužilaštvo treba konačno da krene da radi svoj posao, dok recimo premijer pominje neke banane. Kako god bilo, budite uvjereni da će Demokrate raditi isključivo po agendi građana Crne Gore, a nikako po agendi iz Splendida", naveo je Krapović.

Potpredsjednik Demokrata ističe i da "zbog nezapamćeno velikog interesovanja građana" bi bilo dobro da Novaković-Đurović objasni kako GP URA planira da izaberete pravosudne institucije, donese Zakon o porijeklu imovine i odblokira Crne Goru sa onima koji su tvorci "hibridnog režima" i sistema u kojem caruje "endemska korupcija"".

"Kad smo već kod EU integracija, podsjećam vas da je Skupština Crne Gore koju vodi predsjednik Demokrata dobila nepodijeljene pohvale i priznanja sa svih međunarodnih adresa, uključujući Izvještaj EK, kao i Rezoluciju POSP-a. Šta su ocjene partnera za vaš dio odgovornosti, preciznije, za Vladu, za koju ste već sami dali vrlo negativnu ocjenu? Kako je i na osnovu čega to DPS odjednom prihvatljiv kad je u decembru javno rečeno da "sa ovakvim DPS-om URA neće imati ništa"? DPS-om koji nije glasao za budžet, reformske zakone i socijalne zakone čiji smo tvorci mi, a koji su građanima Crne Gore značajno unaprijedili kvalitet života. Kratak put od "nećemo imati ništa sa DPS-om" do "da, naravno" se ne može objasniti onim 208 hiljada građana Crne Gore koji su rekli da DPS ne može da čini i bira vladu".

Krapović navodi i da su Demokrate koje su pisale Sporazum tri koalicije o spoljnopolitičkim prioritetima, uvjek predlagale i glasali ono što jesu evropski standardi i vrijednosti.

"Uvjek se borili i izborili protiv pećinskog nacionalizma, zaslužili smo epitet prozapadne i proevropske partije, bez lažne skromnosti. Tako ćemo i nastaviti bez obzira na sve prepreke i pokušaje ne prekrajanja, već drskog rušenja izborne volje građana Crne Gore. Na kraju, da vas ne ostavim bez odgovora. Rješenje se samo po sebi nameće; to je odlučna demontaža ostataka hibridnog režima a ne koalicija sa njima. I kada se prođe ta neophodna katarza, biće ne samo 49, nego i više poslanika koji će rasterećemo izglasati sve što je potrebno da Crna Gora ide naprijed, da imamo vladavinu prava konačno i da nikoga ne hapsi twiter nalog bilo kojeg političara, već da svi dobiju tačno ono što im je zakon namjenio. Ni manje ni više! Nego da vas na samom kraju pitam: zašto nećete da kažete ko je nudio 21 milion", zaključuje se u reagovanju Krapovića