Budva: Nema dogovora, ide se na privremeno finansiranje

Zbog nemogućnosti održavanja sjednice Skupštine opštine, gradonačelnik Budve Marko Carević juče parafirao rješenja, na osnovu kojih će iz gradske kase biti potrošeno oko 8,2 miliona eura

11709 pregleda 16 komentar(a)
Rekordno za plate: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Rekordno za plate: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Da nema izgleda da će se sukobljeni politički blokovi, na jednoj strani Demokrate, SNP, Prava Crna Gora i URA i na drugoj Demokratski front dogovoriti i održati sjednicu lokalnog parlamenta, jasno je bilo i juče kada je gradonačelnik Budve Marko Carević parafirao rješenja o načinu potrošnje novca za naredna tri mjeseca.

Kako se navodi u dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, do 31. marta iz gradske kase biće potrošeno oko 8,2 miliona eura.

Carević je prethodno donio odluku o privremenom finansiranju Opštine Budva za period od 1. januara do 31. marta, jer uoči Nove godine nije održana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj su odbornici još nedogovorene vladajuće koalicije trebalo da izglasaju rebalans za prošlu i budžet i program investicija za ovu godinu. Kako se politička previranj nijesu stišala, već još uzburkala, to se Opština Budva ponovo našla u situciji da se privremeno finansira donošenje budžeta, a to je kraj marta.

”Potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz budžeta Opštine Budva, mjesečno se odobravaju sredstva do iznosa od 1/12 stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, a za period 1. januar do 31. marta “, piše u odluci koju potpisuje Carević.

Kako se navodi u rješenju, iz gradske kase za isplatu zarada tokom ta tri mjeseca biće isplaćeno 1,4 miliona eura, za ostala lična primanja u koja se ubrajaju jubilarne nagrade, otpremnine, naknade skupštinskim odbornicima biće isplaćeno 171 hiljadu eura.

Kada je riječ o stavci rashodi za materijal (struja, gorivo, javna rasvjeta) izdvaja se 159 hiljada eura, dok za rashode usluga 161 hiljadu eura. Za službena putovanja biće potrošeno pet hiljada eura, a za reprezentaciju 7.200 eura.

Za tekuće održavanje javne infrastrukture i objekata za tri mjeseca iz kase grada isplaćuje se 302 hiljade eura, dok za zakup prostorija 46 hiljada eura.

Carević
Carevićfoto: Savo Prelević

Najviše novca odlazi za transfere institucijama, čak 1,6 miliona eura, od čega za zdravstvo 17.500, obrazovanje 43.000, sport 226 hiljada, institucijama kulture 73 hiljade, NVO 22 hiljade, političkim partijama 37 hiljada, za jednokratnu socijalnu pomoć 25 hiljada, mjesnim zajednickma 2.500, RTV Budva 223 hiljade, Mediteranski sportski centar 132 hiljade, Sportsko rekreativni centar “Budva” 150 hiljada, JU “Grad teatar” 196 hiljada, Narodna biblioteka Budve 111 hiljada, Muzeji i galerije 277 hiljada, Crvenom krstu 22.500, a Društvu dobrovoljnih davalaca krvi “Radivoje Pima” 2.500 eura.

Za kapitalne projekte biće izdvojeno 1,67 milion eura, čime neće biti zaustavljen investicioni ciklus. Ipak, Opština će tokom tri mjeseca isplatiti I 2,2 miliona eura na ime otplate dugova iz ranijih perioda.

Iako se očekivalo da će politički suprotstavljene strane sjesti za pregovorački sto, to je malo vjerovatno. Kako je “Vijestima” i juče nezvanično saopšteno i jedna i druga strana ostaju jasno na svojim osnovnim zahtjevima, Demokrate i njihovi politički partneri i dalje insistiraju da je za prevazilaženje krize i dogovor preduslov da čelni ljudi Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović podnesu ostavke, dok DF insistira da Radović podnese ostavku, te da se ne odriču Carevića kao gradonačelnika.

I dok se ne stišavaju političke tenzije, Budva je ušla u peti mjesec blokade parlamenta, a Vlada ima mogućnost da, ako se pola godine ne održe sjednice Skupštine opštine, uvede prinudnu upravu i postavi povjerenike koji će upravljati gradom do raspisivanja lokalnih izbora

1,4

miliona eura, kako se navodi u rješenju, biće izdvojeno iz gradske kase za isplatu zarada tokom ta tri mjeseca, a za ostala lična primanja u koja se ubrajaju jubilarne nagrade, otpremnine, naknade skupštinskim odbornicima biće isplaćeno 171 hiljadu eura.

Bonus video: