Popović: U savez nećemo samo sa DF i Demokratama

Lider Liberalne partije tvrdi da je nastup sa DPS-om 2016. godine podržalo 90 odsto članova Predsjedništva i preko dvije trećine Glavnih odbora
64 pregleda 57 komentar(a)
Andrija Popović
Andrija Popović
Ažurirano: 28.10.2017. 13:06h

Ako većina u stranci tako odluči, Liberalna partija (LP) može biti partner opozicionim građanskim partijama, a jedino neće ići u neprirodni savez sa agresivnim partijama, koje predvode Demokratski front (DF) i Demokrate, kazao je predsjednik LP-a Andrija Popović.

Skupština LP će sjutra birati novog predsjednika, a na to mjesto se osim Popovića kandidovao i šef budvanskog odbora Blažo Rađenović. Popović tvrdi da bi LP najradije vidio u samostalnom nastupu kao jedinu partiju centra u državi, ističući da vodi ozbiljnu i racionalnu politiku na temelju ozbiljnih analiza i projekcija, a ne “glavom kroz zid i preko koljena”.

“Ako većina odluči da LP bude partner drugim građanskim partijama, neću imati ništa protiv kao predsjednik. Jedino što nećemo dozvoliti jeste neprirodni savez sa agresivnim partijama, koje predvodi DF i Demokrate, sa kojima Rađenović, koji je i direktor opštinskog javnog preduzeća, trenutno vrši vlast u Budvi. Slično je u Kotoru i Herceg Novom. Liberali neće skrenuti sa onog puta koji baštine već 27 godina iako nas neki guraju u to, bezuspješno”, rekao je Popović.

On tvrdi da nisu tačne tvrdnje njegovog protivkandidata da dobar dio članova partije nije podržao nastup na listi DPS-a na posljednjim izborima.

“Rađenović je izostavio jednu krucijalnu činjenicu, da ne kažem iznio neistinu. Izborni nastup LP sa DPS, 2016. podržalo je 90 odsto članova Predsjedništva i preko dvije trećine članova Glavnog odbora javnim glasanjem na kojem je i on bio prisutan”, poručio je Popović.

Lider LP je napomenuo da su njegovi neistomišljenici u partiji uspjeli u svom mandatu da izgube parlamentarni status i da LP u Budvi danas nema odbornika iako ga je imala prije njihovog mandata. Takođe, kaže da nisu tačne tvrdnje da u parlamentu ne odlučuje samostalno.

“U parlamentu samo glasam u skladu sa interesima većine građana, a više puta sam glasao protiv predloga Vlade. Sigurno ću to raditi i ubuduće, zavisno od lične i partijske procjene. Podsjetiću da je predsjednik LP ujedno i potpredsjednik Liberalne internacionale, jedne od najmoćnijih političkih grupacija svijeta, u savezu sa mnogim liberalnim premijerima i šefovima dražava EU”, naveo je Popović.

On navodi da će mu, ukoliko bude ponovo izabran za šefa partije, prvi potez biti kreiranje tima sa iskusnim, ali i novim i mladim ljudima, koji će moći da iznese novu liberalnu ideju.

“Vidim LP kao kredibilnog i snažnog partnera svima koji dijele naša uvjerenja, uvjek na procrnogorskom i euroatlantskom putu. Crnoj Gori je potreban novi politički centar jer su gotove sve partije skrenule ili desno u nacionalizam ili ka ljevičarskom populizmu”, kazao je Popović.

On navodi da će o načinu nastupa na predstojećim izborima odlučiti sami odbori, uz saglasnost Glavnog odbora. “Priželjkujem što više samostalnih nastupa”, rekao je Popović i dodao da se “ne smije ponoviti postizborni ulazak u neprincipijelnu koaliciju poput budvanske”. “Tu osjećam dio krivice. Za par dana ćemo donijeti Odluku o izlasku na izbore u Cetinju, a neizvjestan je naš nastup u Petnjici”, rekao je on.

Bonus video: