PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene

Pozdravljena konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i nacrta Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Međutim, napominju da zamjena svih članova TS i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost TS

8883 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) zabrinuta je zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i pozvala sve partije i lidere da je ne naglašavaju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

To je navedeno u Nacrtu izvještaja o monitoringu država članica Savjeta Evrope, koji koji će Parlamentarna skupština SE razmatrati 28. januara ove godine.

U Nacrtu, kojeg je pripremio predstavnik danske delegacije u PSSE Mihael Aastrup Jensen, navodi se da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije.

U Nacrtu je pozdravljena konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i nacrta Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost TS.

"Zato poziva crnogorski parlament da obezbijedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovano na osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim", piše u nacrtu.

U Skupštini je 29. decembra prostom većinom izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana TS iz NVO.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić - i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

PSSE je u aprilu 2021. godine usvojila Rezoluciju o postmonitoring dijalogu s Crnom Gorom, na osnovu izvještaja koizvjestilaca za Crnu Goru. Ocijenjeno je da u četiri oblasti, koje su u Rezoluciji identifikovane kao "prioritetne", a to su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju.

Bonus video: