u okviru trodnevne posjete Azerbejdžanu

Bečić: Crna Gora teži dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu

Bečić je ocijenio da je razgovor sa počasnim konzulom Crne Gore u Azerbejdžanu Vugarom Alijevim i azerbejdžanskim zvaničnicima, potvrdio da ima prostora za dalje unapređenje saradnje između dvije države, koja je u ovom trenutku na zavidnom nivou

6532 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora, uprkos teškom nasljeđu prošlosti, teži dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da prepoznaje snagu u mladim ljudima koji neopterećeni teretom prošlosti moraju dati svoj zajednički doprinos izgradnji mostova saradnje u regionu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je, u okviru trodnevne posjete Azerbejdžanu, posjetio počasni konzulat Crne Gore, i sastao se sa predstavnicima nevladine organizacije (NVO) „Nizami Ganjavi“ International Center (NGIC).

Bečić je istakao da ga raduje što je susret prilika da razmijene mišljenja o veoma značajnim pitanjima i da vjeruje da će dogovoriti neke značajne korake koje će zajednički realizovati.

Kako je naveo, sama činjenica što je u izazovnoj epidemiološkoj situaciji odlučio da prihvati poziv predsjednice parlamenta Sahibe Gafarove da posjeti Baku, govori dovoljno i pokazuje istinsku želju „da jačamo naše prijateljstvo i razvijamo saradnju među našim državama“.

Bečić je ocijenio da je razgovor sa počasnim konzulom Crne Gore u Azerbejdžanu Vugarom Alijevim i azerbejdžanskim zvaničnicima, potvrdio da ima prostora za dalje unapređenje saradnje između dvije države, koja je u ovom trenutku na zavidnom nivou.

foto: Skupstina.me

On je ponovio da će raditi na potpisivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu, kao izuzetno važnom za dalje razvijanje ekonomskih, kulturnih odnosa i političkih veza, kao i na održavanju trećeg sastanka mješovite komisije za ekonomska pitanja.

„Veoma je bitno da se stvore preduslovi za povezivanje naših građana, da bi i jedni i drugi upoznali ljepote obije zemlje. Dogovorili smo da se ubrzano ide prema potpunoj viznoj liberalizaciji i uvođenju redovnih letova Baku - Podgorica ili Baku - Tivat, koji bi bili aktivni svih 365 dana“, kazao je Bečić.

Bečić je naglasio da Crna Gora, uprkos teškom nasleđu prošlosti, teži dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu, i naglasio da snagu prepoznaje u mladim ljudima.

„Koji neopterećeni teretom prošlosti moraju dati svoj zajednički doprinos ka izgradnji mostova saradnje na Zapadnom Balkanu, jer je put svih država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji (EU) važan za Evropu“, rekao je Bečić.

On je istakao da je Crna Gora spoljnopolitički snažno orjentisana ka evropskom i evroatlantskom putu, i od 2017. je članica NATO-a. Mala država, ali pouzdan i stabilan partner NATO-a.

Kako je rekao, Crna Gora je jedina država na Zapadnom Blakanu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i ima 100 odsto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, što je rijetkost, i što je veoma značajno za evropski put.

To, prema riječima Bečića, ponekad podrazumijeva i žrtvu na ekonomskom planu, ali i pokazuje principijelnost, dosljednost i privrženost Crne Gore na evropskom putu.

Predstavnik NGIC, Rovšan Muradov, istakao je da istinski cijene partnerstvo koje NGIC ostvaruje sa Crnom Gorom.

Muradov je dodao da je Centar vrlo aktivan u cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana, kao i da pored saradnje sa zemljama iz tog regiona, usko sarađuju i sa američkim organizacijama i fondacijama, radeći na pitanjima pristupanja država Zapadnog Balkana EU, kao i pitanjima evroatlantskog partnerstva.

Centar, kako je naveo Muradov, ima praksu da svake godine organizuje tri do četiri sastanka, sa namjerom da sledeći sastanak bude upravo u Crnoj Gori

„Pridajemo veliki značaj pitanju Zapadnog Balkana i ovaj region je posebno polje interesovanja našeg predsjednika, a dodatno imajući u vidu sličnosti koje postoje između kultura i tradicija Crne Gore i Azerbejdžan. U planu je da već u februaru organizujemo sastanak u Kotoru“, kazao je Muradov.

On je istakao da bi mu bila posebna čast da na sledećem Globalnom forumu koji će se u junu održati u Bakuu, ugoste Bečića.

„Naša institucija vam stoji na raspolaganju za sve neophodno. Naša je namjera da damo sve od sebe u cilju promocije Zapadnog Balkana, kao i da snažno podržimo proces integracija u EU“, naveo je Muradov.

Alijev je ocijenio da je zvanična posjeta Bečića dala značajan doprinos jačanju sadržajnih odnosa dvije države.

On je, kako je saopšteno, prepoznao da je jedan od najboljih načina razvoja odnosa dvije države razvoj i unapređenje partnerstva u sferi turizma.

Alijev je naveo da i u ovom trenutku u Azerbejdžanu postoji vidan interes za „turističko“ povezivanje sa Crnom Gorom.

„Bavimo se promocijom Crne Gore na kulturnom, ekološkom nivou. Mnogi od naših prijatelja žele da kupe stan u Crnoj Gori nakon što posjete vašu zemlju. Mislim da ste u pravu za redovnu liniju Baku - Tivat ili Podgorica. Vjerujem da će se to dogoditi u budućnosti“, kazao je Alijev.

On je pozdravio inicijativu o viznoj liberalizaciji i ocijenio da će to značajno olakšati putovanje i doprinijeti masovnosti putovanja.

„Smatram i vjerujem da će vlasti Azerbejdžana raditi na viznoj liberalizaciji. Naše nadležno Ministarstvo je uzelo to u razmatranje i radiće na tome“, kazao je Alijev.

On je dodao da dvije države treba da jačaju i saradnju u oblasti građevinarstva, ali i drugim sferama od interesa za obje strane.