"učešće država regiona u radu Konferencije važno"

Radulović: Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije

“Takođe, šef crnogorske diplomatije je istakao da je ponosan što će se region Zapadnog Balkana naći među prioritetima francuskog predsjedavanja Savjetom EU”, kaže se u saopštenju.

5335 pregleda 18 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije, posebno na polju vladavine prava, koja predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je, kao jedini ministar sa Zapadnog Balkana, učestvovao na Konferenciji o budućnosti Evrope.

On je istakao da mu je zadovoljstvo što je kao predstavnik Crne Gore, čiji građani u visokom procentu podržavaju ideju članstva u Evropskoj uniji (EU), pozvan da razmijeni mišljenja o tom relevantnom pitanju.

Radulović je ocijenio da je učešće država regiona u radu Konferencije važno, zbog toga što se tim društvima daje jedinstvena mogućnost da, ravnopravno sa ostalim članicama EU, utiču na proces donošenja odluka važnih za oblikovanje budućnosti evropskog kontinenta.

“Takođe, šef crnogorske diplomatije je istakao da je ponosan što će se region Zapadnog Balkana naći među prioritetima francuskog predsjedavanja Savjetom EU”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Radulović je istakao da je Crna Gora spremna da, kao država kojoj evropska integracija, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju ideje vodilje, proaktivno djeluje u promociji vrijednosti te konferencije,posebno na polju Zelene agende, digitalne transformacije, zdravstvenih izazova i migracije.

Shodno tome, prema riječima Radulovića, samo je putem konstruktivne saradnje, kako na regionalnom, tako i na nivou čitave Evrope, moguće efektivno se uhvatiti u koštac sa ovim izazovima.

On je kazao da je Konferencija o budućnosti Evrope politički instrument za ojačavanje dinamike procesa proširenja.

“Radulović je istakao da Crna Gora prepoznaje njen transformativni potencijal, te zaključio da budućnost EU podrazumijeva pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana evropskoj porodici”, dodaje se u saopštenju.