"donesite hrabru odluku koja će sačuvati izbornu volju građana"

Vujičić: Abazović da odustane od manjinske Vlade ili da prihvati da se na izborima glasa po sistemu otvorenih lista

Vujičić je rekao da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić ponudio Abazoviću da prihvati predlog za raspuštanje Skupštine sa sugestijom da se sljedeći izbori organizuju sa otvorenim listama

20103 pregleda 100 reakcija 59 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Nevladino udruženje Građanska akcija pozvalo je potpredsjednika Vlade Crne Gore i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da odustane od manjinske Vlade, ili da prihvati predlog da se Skupština raspusti i da se na sljedećim izborima glasa po sistemu otvorenih lista, prenosi PR Centar.

"Uvaženi gospodine Abazoviću predlažemo Vama, URI i CIVIS-u da donesete hrabru odluku koja će sačuvati izbornu volju građana, koja je realna, koja će riješiti krizu u zemlji, koja je evropska i van dosadašnje matrice, koja predstavlja lekciju iz demokratije, u skladu je sa odredbom Ustava, da su nosioci suverenireta državljani i da vlast ostvaruju preko izabranih predstavnika i putem referenduma, da se žrtvujete i povučete odluku o formiranju manjinske Vlade ili prihvatite predlog da se Skupština Crne Gore raspusti sa ciljem da se izborite da se sljedeći izbori organizuju sa otvorenim izbornim listama. Da riješite najveći problem u Crnoj Gori, da omogućite građanima Crne Gore da poslije trideset godina dobiju Narodnu Skupštinu, koja će predstavljati istinsku volju građana", poručio je predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

Kazao je da je na njegovu inicijativu, Abazović kao poslanik, potpisao predlog kojim su se obratili Ustavnom sudu, "zato što smatrate da birači ne mogu u skladu sa Ustavom da neposredno biraju poslanike, jer glasaju za izborne liste i zato što kandidati za poslanike nemaju jednako biračko pravo, jer se mandati dodjeljuju po redosljedu na listi".

"Poznato vam je da su sramne sudije Ustavnog suda, protiv kojih sam podnio krivičnu prijavu, zauzele stav da birači mogu da biraju I budu birani neposredno, jer sudije smatraju da je neposredno biračko pravo pravo birača da lično glasa, ne da neposredno bira i bude biran, kao i da kandidati na izbornoj listi imaju jednako biračko pravo, jer glasanjem za listu birač glasa poimenično za svakog kandidata na listi, samo nisu sudije objasnile kako je kandidatima jednako biračko pravo ako svi dobiju glasove birača a onda oni kandidati, u vrhu liste, dobiju mandate, a oni nižerangirani na listi ne dobiju", kazao je Vujičić.

On smatra da je u pitanju diskriminacija biračkog prava i da sudije Ustavnog suda, koje je, kako je rekao, izabrala neustavna Skupština moraju da štite "neustavnu Skupštinu, koja je uzrok sistemske korupcije u Crnoj Gori, a ne ustavna prava građana".

"Građani Crne Gore nikad nisu bili bliži da ostvare biračko pravo koje im Ustav garantuje. Za otvorene liste ste Vi, zbog toga ste i prihvatili moj predlog da se obratite Ustavanom sudu još 2016. godine. Demokratski front i Demokrate imaju u progamima da se zalažu za otvorene liste. Gospodin Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, gospodin Marko Milačić iz Prave Crne Gore, kao i gospodin Lalošević iz Socijalističke narodne partije javno se zalažu da se građanima Crne Gore, kao vlasnicima Crne Gore, omogući ustavno jednako i neposredno biračko pravo", naveo je Vujičić.

Rekao je da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić ponudio Abazoviću da prihvati predlog za raspuštanje Skupštine sa sugestijom da se sljedeći izbori organizuju sa otvorenim listama.

"Postoji mogućnost i da predstavnici albanskih partija prihvate otvorene liste, s obzirom na to da građani Albanije i Kosova biraju poslanike na otvorenim listama, tako da je vrlo moguće obezbijediti 49 glasova u Skupštini za usvajanje zakona sa otvorenim listama. Sigurno ste upoznati i sa prioritenom preporukom OEBS-a i ODIHR-a Crnoj Gori koja glasi: U skladu sa predhodnim preporukama OSCE/ODIHR, uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom", rekao je Vujičić.

Kazao je i da je Crna Gora potpisala mnoga međunarodna dokumenta kojima se garantuje zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu.

"Gospodine Abazoviću Vi ste na potezu, nema sumnje da znate da bez Narodne Skupštine nema puta u Evropu, nema vladavine prava i nema vladavine naroda, da se nijedna vlast ne može priznati ako nije izraz istinske volje građana. Izbor bi trebalo da je lak, sa jedne strane imate partije koje prihvataju otvorene izborne liste, sa druge Demokratsku partiju socijalista (DPS) i državljanina Mila Đukanovića, koji ima veća ovlašćenja od Kralja Nikole, koji je vlast naslijedio i kao gospodar Crne Gore nije mogao, za razliku od Đukanovića, da omogući nijednom Crnogorcu da dobije siguran mandat, jer su crnogorci 1906. godine imali otvorene liste i ko će dobiti mandat od kandidata znalo se tek nakon što se glasovi prebroje. Za raliku od Kralja Nikole predsjednik DPS daje saglasnost na redosljed na izbornoj listi i tako direktno odlučuje, prije dana određenog za glasanje, kojih 30 kandidata sa liste će dobiti siguran mandat, jer se mandati dodjeljuju po redosljedu na listi", kazao je Vujičić.

Poručio je Abazoviću, da je dosadašnjim radom pridobio simpatije velikog broja građana Crne Gore, svih nacija i vjera, koji od njega, kako je dodao, očekuju da pomogne u oslobađanju građana.

"Vama i meni i sve većem broju građana je sasvim jasno da slobode u Republici Crnoj Gori nema bez Narodne Skupštine, zato se u ime svih nas i budućih generacija odlučite za odbranu nacionalnih interesa, pravdu i dostojanstvo za slobodu građana, umjesto podrške DPS-a, kojem su otvorene liste zadnja rupa na svirali i sa kojim listama državljanin Crne Gore Milo Đukanović i DPS gube svu moć", zaključio je Vujičić.