parlament prepoznat kao najtransparentniji u regionu

Krunić Bečiću: Ponosna sam na činjenicu da se o Skupštini može govoriti u superlativu

"Vidim puno šansi za Crnu Goru. Savjet Evrope i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope daju mnogo mogućnosti i pitanje je koliko će Crna Gora te mogućnosti iskoristiti”, kazala je Krunić

5682 pregleda 4 komentar(a)
Bečić i Krunić, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin
Bečić i Krunić, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se novoimenovanom šeficom Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope, ambasadorkom Božidarkom Krunić.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić čestitao je Krunić na ponovnom izboru na mjestu Stalne predstavnice Crne Gore pri Savjetu Evrope i izrazio uvjerenje da će Krunić, uzimajući u obzir svoj dugogodišnji angažman na toj, ali i drugim važnim pozicijama pri Savjetu Evrope, svoj boravak iskoristiti u cilju nastavka promovisanja Crne Gore i njenog spoljnopolitičkog kursa.

Ukazujući na važnost dobre i kontinuirane saradnje sa ekspertskim tijelima Savjeta Evrope, Bečić je, kako je saopšteno, naglasio da Crna Gora, kao jedna od potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima u potpunosti ostaje posvećena ostvarivanju ciljeva koje promoviše Savjet Evrope. Najprije, promovisanju ljudskih prava, unapređenju parlamentarne demokratije i uspostavljanju vladavine prava.

"Zadovoljni smo saradnjom sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope. Siguran sam da će Vaše iskustvo biti značajna podrška i pomoć našoj stalnoj delegaciji", kazao je Bečić, podsjetivši na nedavni susret sa sa predsjednikom Parlamentarne skupštine SE, Hendrikom Demsom, kada su, kako je kazao, još jednom potvrđeni iskreni i dobri institucionalni odnosi.

Bečić je Krunić upoznao sa dostignućima novog saziva Skupštine, te naglasio da je crnogorski parlament prepoznat kao najtransparentniji u regionu, uključujući parlamente zemlja članica EU, Hrvatske i Slovenije, kao i da su značajno ojačane njegova zakonodavna, kontrolna i nadzorna uloga.

Aleksa Bečić, Božidarka Krunić
foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

"Podsjetio je da je da je uveden Parlamentarni kanal, obezbijeđen direktnan prenos svih skupštinskih radnih tijela i komisija, institucionalizovane predstavke, redizajnirana skupštinska internet prezentacija, realizovan projekat e-peticija, privedena kraju digitalizacija zakonodavnog procesa, poboljšani uslovi za rad poslanika, kao i uslovi za medijsko praćenja parlamentarnog života. Takođe, kako je naveo značajan napredak napravljen je u dijelu kreiranja rješenja koja se tiču unapređenja u sferi rodne ravnopravnosti, poboljšanja položaja osoba sa invaliditetem i prava koje ostavaruju pripadnici manjinskih naroda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da je ovakav napredak postignut od uspostavljanja novog skupštinskog saziva, prepoznat i uočljiv, te da je na korist svih građanja, i Skupštine kao institucije.

Bečić je, navodi se, podsjetio i na čitav set zakonskih rješenja koja su u najvišem zakonodavnom domu usvojena krajem prethodne godine, te naglasio važnost onih iz socioekonomskog domena, kao i važnost uspostavljanja novog Tužilačkg savjeta.

"Bečić je još jednom ponovio da je oprediljenost Crne Gore ka evropskom, evroatlanskom putu i regionalnoj saradnji neupitna, a sagovorni su ocijenili da je u pristupnim procesima naša zemlja najdalje odmakla i da je dosljednost politike pretpostavka za ulazak u EU", navodi se u saopštenju.

Ističući da je upoznata sa radom Parlamenta, ambasadorka Krunić je konstatovala da je uspješnost rada ovog doma apsulutno vidljiva.

"Upoznata sam sa pohvalama na račun rada Skupštine u proteklom periodu, koje pristižu od strane međunarodne zajednice i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, što je dokaz da je Crna Gora njen kredibilan partner", kazala je Krunić.

Ona je ocijenila da aktivna komunikacija sa Savjetom Evrope može da poboljša izvještaj Evropske komisije.

"Vidim puno šansi za Crnu Goru. Savjet Evrope i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope daju mnogo mogućnosti i pitanje je koliko će Crna Gora te mogućnosti iskoristiti”, kazala je Krunić.

Ona je istakla da su zalaganja Bečića, kao predsjednika najvišeg zakonodavnog doma prepoznata, te da je ponosna na činjenicu da o Skupštini može govoriti u superlativu.

"Zaista ću svoju misiju posvetiti u korist Crne Gore, što je moj posao kao karijernog diplomate”, kazala je Krunić.