domen sajta izdaja.me kupljen preko godaddy

DFC: O izdaji pišu lažni profili sa slikama stvarnih žena iz CG, Spajić i Milatović dijele sadržaj na svojim profilima

Kao zanimljivu navode informaciju da da je na istoj IP adresi (195.252.110.241) dijeljen hosting sa zvaničnim sajtovima gradova u Srbiji

8950 pregleda 15 komentar(a)
DFC, Foto: DFC
DFC, Foto: DFC

Digitalni forenzički centar (DFC) saopštio je da je domen sajta izdaja.me kupljen preko GoDaddy.com, hostovan 23. januara 2022. na beogradskom Beotelu, a potom narednog dana prebačen na Cloudflare. Kao zanimljivu navode informaciju da da je na istoj IP adresi (195.252.110.241) dijeljen hosting sa zvaničnim sajtovima gradova u Srbiji.

U nizu tvitova (thread) poručuju da su na sajtu objavljene fotografije poslanika iz CnB i SNP i potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića uz natpise "Prodato", "Izdaja", "Spasi obraz", uz poziv na proteste koji će se prema najavama održavati svakog četvrtka i nedjelje u 19 časova.

"Sadržaj i narativ o izdaji koji se nalaze na pomenutom sajtu, na društvenim mrežama organizovano promovišu lažni profili, stanice i grupe na Instagramu i Fejsbuku koje je DFC nedavno analizirao", piše na zvaničnom profilu DFC-a na Tviteru.

Poručili su da lažni profili koriste ukradene fotografije "stvarnih ženskih osoba iz Crne Gore, stranice i grupe pružaju kontinuiranu podršku premijeru Krivokapiću, ministrima Milatoviću, Spajiću, kao i ministarki Bratić a targetiraju njihove oponente iz vlasti i opozicije."

DFC je kazao da su jedini akteri koji su pošteđeni napada članovi Prave Crne Gore i Demokratske Crne Gore.

"Te stranice su dio onlajn propagandnog sistema koji je napravila "grupa građana, pravih patriota koji su se samoinicijativno odlučili da se stave u odbranu onoga za koga smatraju da je oličenje promjena i svega onoga dobrog što tek treba da dođe u Crnoj Gori. Treba istaći da ministri Spajić i Milatović dijele na svojim profilima sadržaj sa stranica iz tog umreženog sistema, poput stranica Fakt i Prof War Room", piše u Tviter thread-u DFC-a.

Poručuju da je trend napada posebno intezivirao od najave kreiranja manjinske vlade.

"Kulminacije te kampanje je kreiranje propagandnog sajta izdaja.me.Treba istaći da dolazak osnivača pokreta Otpor Predraga Lečića 16.01. u CG u kabinet premijera se poklapam sa intenziviranom onlajn kampanjom u ovom delikatnom društveno-političkom momentu, a sve u cilju pospješivanja aktuelnih protestnih aktivnosti", zaključuje se u tvitovima DFC-a.