CIVIS: EU integracije dovedene u stanje stagnacije, oživljavanje će biti ključni zadatak manjinske vlade

Smatraju da zastoj u ostvarivanju rezultata u poglavljima 23 i 24 ne samo da je blokirao napredak u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, već je zaustavio i mogućnost zatvaranja preostalih poglavlja, te ističu da je ostvarena regresija u poglavlju 27

6409 pregleda 240 reakcija 13 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Ključni zadatak i spoljno-politički prioritet manjinske Vlade Crne Gore biće ubrzanje EU integracija, odnosno oživljavanje tog procesa iz stanja stagnacije u koji je doveden u proteklih 14 mjeseci, saopšteno je iz Saveza građana CIVIS.

Smatraju da je, umjesto racionalnih poteza, taj proces "obilovao demagoškom pričom i tehnokratskim pristupom, uz totalni izostanak strateške vizije".

"O stagnaciji pregovaračkog procesa na svojevrstan način govori i činjenica da nijedan premijer iz zemalja članica EU tokom mandata Krivokapićeve Vlade nije zvanično posjetio Crnu Goru. U godini u kojoj se napredak najviše očekivao, imamo i najgori Izvještaj Evropske komisije u cijeloj deceniji, a crnogorski građani nijesu osjetili nikakve benefite tog procesa", ističu iz CIVIS-a.

Kako navode, očigledno je da se aktuelna Vlada nije snašla u sprovođenju nove zahtjevnije metodologije u vođenju pregovora sa EU i da je nepromišljeno ušla u restrukturiranje pregovaračke strukture, koje bi trebalo da budu stub i nosilac integracionog procesa.

"Umjesto toga, stvoren je utisak da se EU integracije tiču samo tehnokratije, a ne da je suštinski riječ o vrijednosnoj i kvalitativnoj transformaciji svih segmenata crnogorskog društva. Riječ je, podsjećamo, o jačanju vladavine prava, snaženju institucija i profesionalizaciji državne uprave, poboljšanju socijalne politike, podsticanju zapošljavanja i ruralnog razvoja, te podizanju nivoa bezbjednosti hrane i zaštite životne sredine", kazali su iz CIVIS-a.

Smatraju da zastoj u ostvarivanju rezultata u poglavljima 23 i 24 ne samo da je blokirao napredak u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, već je zaustavio i mogućnost zatvaranja preostalih poglavlja.

"Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je prvi put u proteklih 10 godina ostvarena regresija u jednom od najskupljih i najtežih poglavlja - poglavlju 27-životna sredina, koje je ujedno i gotovo najvažnije, kako za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa, tako i za unapređenje kvaliteta života i zdravlja građana Crne Gore".

Navode da je CIVIS, kao progresivna snaga crnogorskog društva koja snažno baštini EU standarde i vrijednosti, uvjerenja da članstvo u EU nema alternativu, "jer će samo ono donijeti ekonomske, zdravstvene, ekološke i društvene benefite građanima Crne Gore. Ti benefiti su, pored ostalih, bolje obrazovanje, unapređenje statusa ranjivih kategorija društva, povećanje konkurentnosti crnogorske privrede, modernizacija poljoprivrede, unaprijeđenje stanja životne sredine, zaštite potrošača i zdravlja".

Iz ovog saveza poručuju da imaju konkretne predloge i modele o tome kako dalje voditi proces EU integracija - od njegovog ponovnog pokretanja, preko intenziviranja kvalitativnih reformi, što će dovesti do privremenog zatvaranja 33 pregovaračka poglavlja, odnosno po novoj metodologiji šest tematskih klastera.

"Sve to bi trebalo da bude krunisano punopravnim članstvom Crne Gore u EU. Moto EU je “Ujedinjeni u različitosti”, a CIVIS smatra da Crna Gora kao multietničko i multikonfesionalno društvo samo “ujedinjena u različitosti” može napraviti snažan iskorak ka evropeizaciji i sigurnoj budućnosti naše djece. Manjinska Vlada je posljednja šansa za to", zaključili su iz CIVIS-a.

Bonus video: