Sjednice DIK-a biće direktno prenošene

"Sredstva za te potrebe obezbijediće Misija OEBS-a u Crnoj Gori u okviru stručne i tehničke podrške. Državna izborna komisija izrazila je zahvalnost Misiji OEBS-a na kontinuiranoj podršci koju ta organizacija pruža Komisiji"

3266 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je na sjednici informaciju o potrebi unapređenja transparentnosti svog rada.

"Iako je Komisija uspostavila praksu izdavanja saopštenja za medije i objavljivanja svih relevantnih dokumenata na svojoj veb stranici, Komisija je stava da postoji prostor za unapređenje transparetnosti rada", navodi se u informaciji.

Kako se navodi u saopštenju, potreba za javnošću rada Komisije notirana je u izvještajima relevatnih međunarodnih organizacija, kao i u javnim nastupima predstavnika nevladinih organizacija koje prate izborni proces i rad organa za sprovođenje izbora.

Komisija je, kako se dodaje, ocijenila da u uslovima limitiranih prostornih kapaciteta nije u mogućnosti da obezbijedi fizičko prisustvo predstavnika medija u sali u kojoj se održavaju sjednice, te da je optimalno rješenje direktan prenos sjednica na veb stranici i Youtube kanalu Državne izborne komisije.

"Sredstva za te potrebe obezbijediće Misija OEBS-a u Crnoj Gori u okviru stručne i tehničke podrške. Državna izborna komisija izrazila je zahvalnost Misiji OEBS-a na kontinuiranoj podršci koju ta organizacija pruža Komisiji", navodi se u saopštenju.

Komisija je, dodaje se, uputila zahtjeve nadležnom državnom organu za adaptacijom prostora kako bi montiranje predmetne opreme za prenos sjednica moglo biti realizovano naposredno po primljenoj donaciji.

"U konačnom, Komisija je zaključila da će izmijeniti Poslovnik o radu u dijelu "IV Javnost rada" kako bi direktan prenos sjednica Komisije započeo čim se za to steknu tehnički uslovi. Predsjednik Komisije Nikola Mugoša najavio je da će Komisija otvoriti zvaničan Tviter nalog u cilju komunikacije sa javnošću", navodi se u saopštenju.

Bonus video: