Sjednice neće biti, nove neprilike za Budvu

Krsto Radović potvrdio da neće zakazati zasjedanje SO, prijeti opasnost da prvi put u novijoj istoriji Vlada raspusti parlament i uvede prinudnu upravu

22736 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate) neće do subote, kada ističe šestomjesečni rok, zakazati sjednicu lokalnog parlamenta, čime Budva praktično ulazi u crvenu zonu, odnosno prijeti da po prvi put u novijoj istoriji Vlada raspusti parlament, uvede prinudnu upravu i u metropoli turizma instalira svoga povjerenika da upravlja gradom do novih izbora.

Radović je “Vijestima” potvrdio da neće biti zakazana sjednica, jer kako je pojasnio, nema dogovora između političkih partija, a time ni kvoruma za održavanje sjednice.

Iz kabineta gradonačelnika Budve Marka Carevića “Vijestima” je rečeno da “prinudna uprava i raspuštanje parlamenta rezultat dugotrajnog opstruktivnog djelovanja pojedinih funkcionera Demokrata i njihovih partnera koji drže grad i građane sve ovo vrijeme kao taoce svojih nerealnih političkih ali i nekih drugih ambicija”.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija su upozorili Skupštinu opštine Budva da do 29. januara održi sjednicu parlamenta, a nakon toga će o tome obavijestiti Vladu, koja će sa svoje strane upozoriti, ali i dati rok da se sjednica održi, jer u suprotnom, raspušta parlament i uvodi prinudnu pravu.

Iako se na državnom nivou dešavaju politički lomovi i tenzije između vladajući partija, u Budvi, se strasti nijesu smirile, već naprotiv, nema naznaka da bi se, prije sveg, a Demokrate dogovorile sa Demokratskim frontom.

Radović je ponovio da je izlazak iz krize jasno vidljiv, a to je dogovor između političkih subjekata i ta većina bi imala 21 odbornika u lokalnom parlamentu. Uslov je povlačenje predsjednika Opštine Marka Carevića, a Radović je, po sopstvenom priznanju, spreman da i on ode sa funkcije.

Iz kabineta prvog čovjeka Budve ističu da je “nakon što je Ministarstvo javne uprave saopštilo da se ukoliko se sjednica skupštine Opštine Budva ne održi do 29. januara ulazi u zonu kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i uvođenje prinudne uprave, sasvim jasno da su odlazeći predsjednik skupštine i odbornički klubovi Demokrata, SNP, Prave i Ure zajedno sa DPS-om svojim bojkotom i kršenjem zakona paralisali rad lokalne skupštine zarad svojih ličnih i partijskih interesa”.

”Vidimo da se Radović nije ni udostojio da zakaže sjednicu, na šta je imao zakonsku obavezu, već je po ustaljenoj praksi nastavio da krši zakon i zloupotrebljava funkciju. Već treću godinu uzastopno skupština ne usvaja budžet u predviđenom zakonskom roku do 31. decembra tekuće godine za narednu, već smo i ove kao i 2021. i 2020. prva tri mjeseca imali privremeno finansiranje, jer je prvenstveno Demokratama cilj bio političko prepucavanje, destrukcija i opstrukcija a ne razvoj grada i interes građana. To svjedoči o kontinuiranoj blokadi rada skupštine za koju je već odavno dokazano da je smišljena i realizovana da bi nas neko ponovo doveo u stanje prinudne uprave, policijskih pendreka, šok bombi, suzavaca i torture jer nije zadovoljan izbornom voljom građana”, kazali su za “Vijesti” iz Carevićevog kabineta.

Kako ističu, “korijen problema u Budvi je upravo nezadovoljstvo izbornim rezultatom zbog čega se sve vrijeme kreiraju afere i iznose neosnovani napadi na izvršnu vlast”.

”Ostaće upamćeno da je prvi čovjek skupštine zloupotrebom svog položaja i kršeći zakon blokirao njen rad, uveo vanredno stanje, poništio izbornu volju i uveo prinudnu upravu. Jer prinudna uprava znači upravo promjenu izborne volje i za razliku kada smo u prošlom mandatu imali političku korupciju sada imamo političku opstrukciju, a epilog je identičan - promjena izborne volje građana. Uvođenje prinudne uprave je isti scenario napada na Opštinu Budva i kada se sjetimo tih dešavanja vidimo da ima itekako podudarnosti sa onim što se sada dešava. Demokratska Crna Gora je i tada vodila stalnu kampanju napada na Carevića, vršila blokadu rada skupštine, proizvodila opstrukcije i huškala koalicione partnere protiv Demokratskog fronta. Na kraju je preko Crnogorske pokrenula postupak za smjenu predsjednika opštine i kada je demaskirana ta njihova namjera Krsto Radović je uradio isto što i sada, ponudio da on i predsjednik Carević podnesu ostavke, baš kao što to radi sada”, navode u kabinetu.

Carevićev kabinet: Na državnom izdajnici, a na lokalnom partneri

Iz Carevićevog kabineta su naveli da je “tragikomično kada Demokrate i Krsto Radović napadaju URU, SNP i Pravu na državnom nivou, nazivajući ih izdajnicima, a na lokalnom nivou saopštavaju da su iz tih razloga raskinuli savez, ali su i dalje jedinstveni u zahtjevu za smjenu aktuelnog predsjednika opštine za kojeg je glasalo 42 odsto građana”.

”U svemu, oni koji su stajali iza nasilne promjene vlasti u Budvi danas stoje iza akcije uvođenja prinudne uprave i skraćenja mandata skupštine koji vodi do vanrednih lokalnih izbora u narednim mjesecima. Sve ovo je dokaz da nije postojala namjera političkog dogovora u Budvi sa druge strane i da je cilj da se poništi izborna volja građana. Iako je DF pristao na dogovor da ustupi više mjesta Demokratama nego što im to pripada po izbornom rezultatu, to nije bilo dovoljno za normalno funkcionisanje jer je namjera bila svo vrijeme rušenje DF, Carevića i izborne volje građana. Vođeni ličnim frustracijama i željom da se mimo izbora zauzme mjesto predsjednika opštine, a u slučaju neuspjeha sruši sve, pojedini funkcioneri Demokrata su postali faktor teške i otvorene destrukcije iako su se često skrivali iza drugih partija i pojedinaca, nevladinog sektora ili medija. Kao i mnogo puta do sada ovo će biti politički autogol za njih jer uvođenjem prinudne uprave raspusta se skupština, a ne izvršna vlast i predsjednik opštine jer su, za razliku od skupštine, svi radili u skladu sa zakonom i nadležnostima. Sve tvrdnje o nekakvim nezakonitostima na račun rada Marka Carevića su istinite koliko i pravnička diploma Krsta Radovića i njegovo advokatsko punomoćje”, zaključuju u kabinetu.

Sporazum doveden u pitanje?

Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju koje su četiri partije - Demokrate, URA, SNP i Prava Crna Gora početkom novembra zaključile doveden je u pitanje.

Prava Budva - Prava Crna Gora napustila je sporazum, jer ne žele da sarađuje sa partijama koje su potpisale memorandum o rušenju Vlade, dok je Radović kazao da sporazum gubi svaki smisao usljed političkih obrata koje su se desile na državnom nivou i zahtjeva URA o manjinskoj Vladi. Ipak, Demokrate nijesu kazale da li to znači da izlaze iz sporazuma. Budvanski SNP se jasno odredio da ostaje u sporazumu, kao i Građanski pokret URA.

Sporazum o rješavanju političke krize u gradu je predviđao da deset odbornika ove četiri partije neće učestvovati u radu parlamenta dok se dva čelna čovjeka Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović povuku sa svojih funkcija i “na taj način daju doprinos spuštanju naraslih političkih tenzija i pomognu uspostavljanju odgovorne i harmonične lokalne vlasti”.

Bonus video: