Bošnjačka stranka iz partijske kase pomagala i gradnju kuća

Pomoć davali i za liječenje, licima u teškoj materijalnoj situaciji i za građevinski materijal
12 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2017. 17:49h

Bošnjačka stranka (BS) je prošle godine iz partijske kase isplatila nepunih 47.000 eura za pomoć građanima. Kako se navodi u nalazu Državne revizorske institucije (DRI) stranka Rafeta Husovića je još 3.850 eura dala na donacije humanitarnim i vjerskim zajednicama, nevladinim udruženjima i sportskim klubovima.

"Troškovi pomoći fizičkim licima isplaćeni su u stanju teške materijalne situacije, liječenja, kupovine građevinskog materijala za adaptaciju kuće i sl. Navedeni troškovi su dokumentovani podnijetim zahtjevima i odlukama nadležnih organa Stranke. Isplata pomoći je vršena u iznosu od 20 do 5.000", stoji u nalazu DRI.

U izvještaju DRI se ističe da je BS završio prošlu godinu u plusu od 38.000 eura, a stranka je u godini kada su održani parlamentarni izbori imala gotovo 375.000 eura prihoda. Kako se navodi, troškovi su iznosili malo više od 335.000 eura. Zbog troškova, Bošnjačka stranka je od vrhovne revizije dobila uslovna mišljenja i na finansijski izvještaj i na reviziju pravilnosti.

U izvještaju se navodi da je DRI upozorio da BS nije usaglasio informacije o troškovima izborne kampanje, koji su kod Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) iznosili 71.810, a u glavnoj knjizi gotovo 7.500 eura manje.

Kampanja je finansirana sa 22.700 eura iz budžetskih sredstava, 25.000 od kratkoročnog kredita, 5.500 od priloga fizičkih lica, a 45.0000 eura iz sopstvenih sredstava.

U izvještaju revizora senavodi da je DRI dao uslovno mišljenje Bošnjačkoj stranci zbog nedosljedne primjene Zakona o porezu, Zakona o radu i više pravilnika. Stranka je shodno ugovorima o djelu isplatila po 300 eura šestorici koordinatora u opštinskim odborima u cilju pripreme za parlamentarne izbore, koji su po prirodi, ističe DRI, poslovi iz redovne djelatnosti stranke.

"U postupku revizije utvrđeno je da na isplaćene naknade nijesu obračunate i plaćene poreske obaveze, što nije u skladu sa članom 46 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Revizijom je utvrđeno da su naknade po ugovoru o djelu isplaćene javnim funkcionerima. Uvidom u imovinske kartone utvrđeno je da isti nijesu prijavili prihod po ovom osnovu Agenciji za sprečavanje korupcije", stoji u nalazu DRI.

Komisija je izvršila popis stalne imovine BS, ali nije vršila popis gotovine u blagajni i depozita na žiro- računima, kao ni popis potraživanja i obaveza.

Navodi se i da je revizijom finansijskog izvještaja za 2016. utvrđeno da je BS od deset datih preporuka realizovao šest, a četiri nije.

Bonus video: