CIVIS: Koncept manjinska vlade omogućio bi efikasan rad izvršne vlasti, zaustavio bi se nepotizam u brojnim resorima

"Ukoliko DPS podrži manjinsku Vladu, ne znači da je za sebe obezbijedio mjesta u izvršnoj vlasti niti da je bilo koji funkcioner te stranke rehabilitovan od krivično-pravne odgovornosti za dosadašnje ili buduće djelovanje. Naravno, to isto važi i za ostale aktere crnogorske političke scene"

12675 pregleda 91 reakcija 83 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Savez građana CIVIS saopštio je da je usljed kulminacije političkih tenzija i nesuglasica u parlamentarnoj većini, koje su uočljive od samog formiranja aktuelne ekspertske Vlade, koalicija Crno na bijelo ponudila svim poslanicima koncept manjinske Vlade kao najbolji model za prevazilaženje krize.

U saopštenju se navodi da bi se konceptom manjinske vlade omogućio efikasan rad kompletne izvršne vlasti i zaustavio "javašluk i nepotizam koji trenutno vlada u brojnim resorima".

"Povodom spekulacija u javnosti, prema kojima podrška manjinskoj Vladi znači i učešće u izvršnoj vlasti, Savez građana CIVIS upozorava da je riječ o pogrešnoj tezi koju demantuje i teorija i niz takvih slučajeva u svjetskoj parlalamentarnoj praksi. Sam koncept manjinska vlada proizilazi iz činjenice da se ona formira uz većinsku podršku, ali bez učešća svih stranaka koje je podrže. Ukoliko DPS podrži manjinsku Vladu, ne znači da je za sebe obezbijedio mjesta u izvršnoj vlasti niti da je bilo koji funkcioner te stranke rehabilitovan od krivično-pravne odgovornosti za dosadašnje ili buduće djelovanje. Naravno, to isto važi i za ostale aktere crnogorske političke scene", navodi se u saopštenju.

Iz CIVISA dodaju da pripadnost političkoj partiji, naciji, religiji ili porodici ne mogu biti kriterijum za odlučivanje u tužilaštvima i sudovima.

"Stoga očekujemo da će se crnogorsko pravosuđe, koje je predugo voljom nekih parlamentarnih stranaka bilo u blokadi, vrlo brzo uhavatiti u koštac sa akterima afera poput "Limenke", "Telekoma" "Deportacije", koje su godinama ili decenijama potresale Crnu Goru. Te afere, kao i niz drugih najtežih krivičnih djela, poput ubistva Duška Jovanovića, nijesu dobile epilog zbog opstrukcije ili korumpiranosti najviših funkcionera sudske vlasti, pa očekujemo da će, uprkos proteku vremena, nadležne institucije pokazati punu efikasnost i svojim djelovanjem brzo pokazati da pravda važi za sve. Savez građana CIVIS cijeni da će glas za manjinsku Vladu značiti i podršku principu jednakosti pred zakonom, odnosno da oni koji su počinili krivična djelo više ne mogu očekivati zaštitu političara ili izvršne vlast", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: