MVP: Poljuljan međunarodni ugled naše države

"Valja istaći i to da nije prvi put da neka državna posjeta bude otkazana u poslednji čas, na primjer ako padne vlada zemlje domaćina ili obratno. Ovo je ipak, zaista prvi put da Vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sjednici, odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste Vlade, a da je ona potom prošla dvije Vladine Komisije"

41517 pregleda 176 reakcija 98 komentar(a)
Radulović, Foto: Luka Zeković
Radulović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da nije prvi put da neka državna posjeta bude otkazana u poslednji čas i kao primjer naveli pad vlada zemlje domaćina ili obratno.

"Ovo je ipak, zaista prvi put da Vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sjednici, odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste Vlade, a da je ona potom prošla dvije Vladine Komisije", saopšteno je iz MVP povodom neusvajanja Predloga platforme za posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji.

Saopštenje MVP prenosimo integralno

"Evropski put i dobrosusjedska politika su, kako je to Ministarstvo vanjskih poslova mnogo puta isticalo, nacionalni interesi Crne Gore koji nadilaze sve partijske i lične stavove. Za te vrijednosti, zarad naših građana koji u visokom procentu žele da žive u državi koja će biti članica Evropske unije, koja uvažava svoje susjede i sa njima kontinuirano gradi odlične odnose, dužni smo da učinimo sve što je u našoj moći kao društvo, da u cilju ostvarenja spoljno-političkih ciljeva udružimo uticaj svake institucije i pojedinca.

Poljuljati međunarodni ugled naše države, bez obzira na motive, nažalost- nešto je sasvim suprotno od toga. Kakve god bile unutrašnje prilike ili nečije političke preferencije, suprotno je od dubokog uvjerenja koje stoji u svakom činjenju svakog diplomate.

Dobri bilateralni odnosi grade se marljivo, a jedan od mehanizama su posjete na najvišem nivou. Takva, prva posjeta Republici Sjevernoj Makedoniji, trebalo je da se dogodi počev od srijede, 26. januara, kako je to na vrijeme najavljeno iz resora vanjskih poslova.

Svom crnogorskom kolegi poziv je uputio ministar vanjskih poslova te zemlje Bujar Osmani, a ministar Radulović je pored sastanka sa njim, trebalo da tokom posjete realizuje susrete sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsjednikom Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Ipak, premda je Predlog platforme prošao Komisiju za politički sistem i Komisiju za ekonomsku politiku, kao i da se do sada mnogo puta događalo da se platforme za službene posjete usvajaju naknadno, ili čak nakon povratka zvaničnika, Vlada je ipak, ovoga puta nije usvojila, kako je to već poznato crnogorskoj javnosti.

Ova vijest, ministra Radulovića i delegaciju MVP zatekla je po dolasku u Skoplje, zbog čega su se uz izvinjenje predstavnicima države u kojoj je bila dogovorena diplomatska posjeta na visokom nivou, uputili nazad ka Crnoj Gori.

U trenutku kada se u domaćoj politici događa sve čemu nažalost svjedočimo, duboko je uvjerenje da ovaj konflikt i eventualno pitanje sujete nikako nije trebalo da prevazilaze naše granice i ono što je nacionalni interes Crne Gore. To su svakako međunarodni ugled zemlje, te odlični bilateralni odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje karakterišu kvalitetan politički dijalog, prijateljstvo, kao i kontinuirana međusobna podrška.

Tokom ove posjete, ministar vanjskih poslova trebalo je da realizuje dogovoreni intervju za Dnevni list “Nova Makedonija” i učestvuje na konferenciji za novinare sa kolegom Osmanijem. Umjesto toga, mediji u Sjevernoj Makedoniji nažalost, ocijenili su da se radi o diplomatskom skandalu.

Posjeta Skoplju takođe trebalo je da bude prilika za razgovor ministra Radulovića sa predstavnicima crnogorske dijaspore o načinima na koje matična država može doprinijeti ostvarivanju njihovih planova i aktivnosti, s ciljem očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Sve to, uostalom, pisalo je u najavi posjete koja je objavljena na zvaničnom web sajtu MVP, u medijima, ali i na internet stranici Vlade. Prethodno, Predlog platforme nalazio se i na portalu Vlade od ponedjeljka ujutru, zbog čega se ne može govoriti o nečijoj neinformisanosti.

Kako je to predviđeno protokolom, o ruti delegacije uvijek se obavještavaju kako zemlja prijema, tako i zemlje tranzita. Tim putem, na iznenađenje onih koji su tome svjedočili, i potom zasigurno obavijestili svoje organe, crnogorska delegacija vratila se nakon samo nekoliko sati.

Takođe, valja istaći i to da nije prvi put da neka državna posjeta bude otkazana u poslednji čas, na primjer ako padne vlada zemlje domaćina ili obratno.

Ovo je ipak, zaista prvi put da Vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sjednici, odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste Vlade, a da je ona potom prošla dvije Vladine Komisije.

Još jednom, neophodno je istaći da je dok god Vlada egzistira, Ministarstvo vanjskih poslova njen dio, a nacionalni interesi ostaju to što jesu. Na ovom mjestu neophodno je istaći da je, bez obzira na političke turbulencije kod kuće, Crna Gora međunarodno priznata država koja u međunarodnom habitatu koegzistira sa drugim zemljama i da njena diplomatija mora da živi. To znači da, bez obzira na sve, moramo raditi i voditi spoljnu politiku. Sve što nosi predznak ličnog tu nikada ne bi trebalo da ima mjesta", navodi se u saopštenju MVP

Bonus video: