Predstavnicima NATO diplomatski imunitet u Crnoj Gori

“On (predstavnik) će biti oslobođen od poreza na njegovu službenu zaradu i ostale dohotke tokom trajanja dužnosti”, stoji u predlogu Sporazuma o pravnom položaju NATO-a i njenih predstavnika
56 pregleda 21 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.10.2017. 16:50h

Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a i članovi njihovog osoblja uživaće u Crnoj Gori imunitet i privilegije koje imaju diplomate.

Među privilegijama su imunitet od hapšenja i pritvaranja, od pravnih postupaka u pogledu iznesenih stavova, nepovredivost spisa i dokumenata i dr.

“On (predstavnik) će biti oslobođen od poreza na njegovu službenu zaradu i ostale dohotke tokom trajanja dužnosti”, stoji u predlogu Sporazuma o pravnom položaju NATO-a i njenih predstavnika.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila set predloga čijim će se usvajanjem, kako je saopšteno, stvoriti pravni okvir za saradnju koju Crna Gora ostvaruje s NATO alijansom i njenim članicama.

Imovina NATO-a, prema predloženom sporazumu, takođe uživa imunitet od pretresa, konfiskacije, eksproprijacije ili bilo kakvog drugog oblika uznemiravanja.

Kako se navodi NATO, njegova imovina, sredstva i prihodi su oslobođeni svih direktnih taksi. U slučaju kad NATO u službene svrhe bude kupovao imovinu veće vrijednosti, kako je predviđeno sporazumom, Crna Gora će nastojati da osigura povraćaj poreza.

Sporazumom je definisano da je NATO pravni subjekat.

“Ona (organizacija) ima sposobnost da zaključuje ugovore, stiče i raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom i pokreće sudske postupke”, stoji u predlogu Sporazuma koji je usvojila Vlada.

Bonus video: