CGO: Problematično je da se Krivokapić i saradnici nijesu ogradili od nacionalističkih ispada Bratić

"Nedavna obraćanja pojedinih ministara, optužbe za tzv. izdaju narodne volje upućene političkim neistomišljenicima i diskriminatorno pozicioniranje manjinskih naroda, nijesu put ka nephodnom snižavanju tenzija i prevazilaženju polarizacije u crnogorskom društvu"

11327 pregleda 24 reakcija 25 komentar(a)
Đukanović, Foto: CGO
Đukanović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da izražava "zabrinutost zbog radikalizacije javnog prostora, koja se opasno produbljuje nacionalističkim ispadima i prizemnim nivoom političke komunikacije, a čijoj kulminaciji pečat daju i neki od predstavnika vlasti".

"Nedavna obraćanja pojedinih ministara, optužbe za tzv. izdaju narodne volje upućene političkim neistomišljenicima i diskriminatorno pozicioniranje manjinskih naroda, nijesu put ka nephodnom snižavanju tenzija i prevazilaženju polarizacije u crnogorskom društvu. CGO ocjenjuje posebno problematičnom činjenicu, da se ni nakon nedjelju dana, premijer Zdravko Krivokapić i njegovi najbliži saradnici nijesu ogradili od nacionalističkih ispada ministarke Vesne Bratić, na prošlonedjeljnom protesnom okupljanju u Podgorici. Njene kolege ministri su ćutke ispratili taj njen ispad i targetiranje manjina, ali i Crnogoraca i Crnogorki, kroz prizmu jedne odluke koje mora biti izraz javnog i državnog interesa, a odnosi se na potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC (Srpska pravoslavna ctkva). Da stvar bude gora, neki su kasnije navodili i da u tome nijesu vidjeli ništa sporno", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Petar Đukanović, programski direktor.

Iz CGO su dodali da su "zapaljivi govori i povlađivanje masi neodgovoran način vođenja politike jer mogu indukovati ozbiljne posljedice, posebno za one koji se na ovakav način targetiraju, ali i društo u cjelini".

"Političari i drugi donosioci odluka su prolazni, a obaveza je svih nas da čuvamo multikulturalnost kao jedan od važnih stubova crnogorskog društva", rekl su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da cijene da su političko djelovanje i borba zasnovani na argumentima danas rijetki u Crnoj Gori, a da prevladava borba bez pravila, u kojoj se neistomišljenici automatski proglašavaju protivnicima i olako etiketiraju teškim uvredama što hrani radikalizaciju na koju već duže vremena upozoravamo.

"Takav doživljaj politike zarobljava potencijal da se razvijemo u funkcionalnu demokratsku političku zajednicu. Iako bi trebalo da budu primjer ponašanja i vrijednosti na kojima se gradi demokratska politička kultura time što njeguju kulturu dijaloga uvažavanjem drugačijeg mišljenja, mi danas imamo politički govor u koji se uselila nova podjela - na pravednike i izdajnike, a na tom osnovu se ne može voditi dijalog niti graditi društvena kohezija. Ovaj neprimjeren politički govor snižava i kriterijume javnog govora i podiže toleranciju zajednice koja se na ovo navikava kao na nešto uobičajeno, a što je i vrlo opasno po društvo. To ograničava i mogućnosti da dođemo do saglasnosti oko temeljnih vrijednosti i principa, u koje spada i način na koji diskutujemo o našim razlikama i pogledima na razvoj društva", piše u saopštenju.

Iz CGO su naveli da je na političarima da ruše pogrešnu tezu da su u maloj zajednici, poput crnogorske, razlike toliko nepomirljive i da je nemoguće međusobno razumijevanje, odnosno da postoji samo "za" ili "protiv".

"Jedino tako se praktikuje politika za opšte dobro a ne za partikularne interese, moć i lične beneficije. U odnosu na ovo će se mjeriti i odgovornost političara i njihov kapacitet za Crnu Goru evropeizuju i demokratizuju", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: