Đukanović: Integracija drugo ime za stabilnost na Balkanu

Posjeta Italiji prva je zvanična bilateralna posjeta Đukanovica nakon izbora na dužnost predsjednika
68 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović Italija, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović Italija, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 24.07.2018. 15:05h

Crna Gora ima važnu ulogu u očuvanju i promovisanju stabilnosti i napretka regiona, ocijenio je italijanski predsjednik Serđo Matarela u razgovoru sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem.

Đukanović, na poziv Matarele, boravi u zvaničnoj posjeti Rimu, gdje je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, dočekan u palati Kvirinale uz najviše vojne i državne počasti.

Matarela je kazaao da je posjeta Đukaanovića Italiji pokazatelj je međusobnog uvažavanja i bliskosti susjednih prijateljskih zemalja.

"Prijateljstvo dvije države je na najvišem nivou, zasnovano na temeljima tradicije sa perspektivom savremenog razvoja“, kazao je Matarela.

On je rekao da Italija snažno podržava politiku proširenja Evropske unije (EU), i dodao da je uvjeren da Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

"Crna Gora otvara put ka Evropi kao najnaprednija zemlja u tom procesu“, kazao je Matarla uz, kako se navodi u saopštenju, komplimente za dinamičan proces otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Matarela je ocijenio da integracija Crne Gore utiče na njen ukupan ekonomski i demokratski razvoj i usvajanje evropskih vrijednost što je u interesu regiona, ali i same EU.

"U tom kontekstu, posebno je ukazao na važnu ulogu Crne Gore u očuvanju i promovisanju stabilnosti i napretka regiona", kaže se u saopštenju.

Đukanović je kazao da Crna Gora i Italija, na vjekovnim temeljima, danas osavremenjavaju svoje odnose, posebno u kontekstu članstva Crne Gore u NATO i integracije u EU.

On je, kako se navodi, iskazao veliko poštovanje za podršku Italije, kako na bilateralnom, tako i na planu evropskih i evroatlantskih aspiracija Zapadnog Balkana.

"Takav odnos Italije izuzetno je značajan u kontekstu prevazilaženja nestabilnosti na Balkanu koje su generisane dugotrajućim životom vanevropske realnosti. Zato je integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana", istakao je Đukanović.

Predsjednici su zajednički ocijenili da dvije države imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju na ekonomskom planu, posebno u oblasti energetike.

Ocijenjeno je i da postoji značajan prostor za povezivanje u oblasti kulture, zaštite životne sredine, i obrazovanja, kroz programe razmjene i učenja italijanskog jezika koji je tradicionalno prisutan u Crnoj Gori.

Susretu dvojice predsjednika prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Italije Enco Moavero Milanezi, koji je, kako je saopšteno, sa posebnom pažnjom govorio o potrebi brže integracije Zapadnog Balkana u EU, i značaju odlučnije podrške Evrope za infrastrukturni i ekonomski razvoj regiona.

"U tom kontekstu, istaknut je značaj optimalnijeg korišćnja regionalnih inicijativa, posebno Jadransko jonske i Centralno evropske“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u Predsjedničkoj palati ocijenjeno da je prijateljstvo dvije države trajno, i da Crna Gora može računati na punu podršku Italije na putu razvoja i dostizanja evropskog kvaliteta života.

Galerija

Bonus video: