Lola: O problemu nasilja nad ženama treba kontinuirano pričati, a ne samo kada se desi tragedija

Predsjednica Alijanse žena DPS-a Drita Lola je istakla da je neophodno da žene pokažu jedinstvo kada god naiđu na izazove koji traže integrisano rješenje

4458 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: DPS
Sa konferencije, Foto: DPS

Saradnja lokalnih akterki svih političkih organizacija, ključna je za integrisan odgovor na nasilje nad ženama, poručeno je na Opštinskoj izbornoj konferenciji Alijanse žena Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS-a su saopštili da je na konferenciji, koja je održana u Ulcinju, izabran novi saziv Odbora Alijanse žena u tom gradu.

Predsjednica Alijanse žena DPS-a Drita Lola je istakla da je neophodno da žene pokažu jedinstvo kada god naiđu na izazove koji traže integrisano rješenje.

Ona je, govoreći o trećem slučaju femicida u posljednjih četiri mjeseca u Crnoj Gori i sve izraženijem nasilju nad ženama, istakla je da je o tom problemu potrebno kontinuirano pričati, a ne samo kada se desi tragedija.

“Društveno i institucionalno okruženje treba da doprinese nultoj toleranciji nasilju nad ženama”, rekla je Lola.

Ona je istakla da se pasivnost institucija ne može nadomjestiti radom na nivou zajednice, ističući da je neophodan koordinisan pristup.

“Pored unaprijeđenja rada institucija, veće uključivanje lokalnih aktera i akterki je ključno za integrisan odgovor na nasilje”, poručila je Lola.

Koordinator ispred Predsjedništva DPS-a Leon Đokaj podsjetio je da je prošlogodišnji Kongres te partije nagovijestio povećan procenat žena u partijskim strukturama od Glavnog odbora kojeg čine 40 odsto žene pa do nivoa Mjesnih odbora.

“Naše opredjeljenje jeste kontinuirana posvećenost načelima rodne ravnopravnosti i nastavak na daljem orodnjavanju politika na svim nivoima. Kako bi se postigla rodna ravnopravnost, mora postojati jednako učešće žena u javnom i političkom životu”, rekao je Đokaj.

Predstavnica Demokratske Unije Albanaca Hatidže Đoni je poručila da su izazovi sa kojima se žene susrijeću nemali, ali da je upravo aktivizam samih žena uticao na porast njihove zastupljenosti u svim sferama djelovanja.

Predstavnica Bošnjačke stranke Aldijana Sijarić je sugerisala da žene treba što više ujedinjeno da djeluju, kao i da budu jasnije i glasnije u unaprijeđivanju ženskih prava u svim aspektima u Crnoj Gori.

Predstavnica Građanske inicijative Perspektiva Zana Holaj Sarvan navela je da se nada da će žene sve više međusobno podržavati, bez obzira na političko opredjeljenje jer je to, kako tvrdi, jedini način da Crna Gora uspije kao društvo.

Bonus video: