Radulović: Letonija je za Crnu Goru uzor, podstrek i inspiracija za ostvarivanje članstva u EU

“Visoko vrednujemo podršku Letonije našim spoljo-političkim prioritetima među kojima se izdvaja zajedničko djelovanje u okviru NATO-a i učešće Vojske Crne Gore u misiji u vojnoj bazi Adaži”, kazao je Radulović

4930 pregleda 6 komentar(a)
Rinkevičs i Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Rinkevičs i Radulović, Foto: Vlada Crne Gore

Letonija je za Crnu Goru uzor, podstrek i inspiraciju za ostvarivanje spoljno-političkog cilja članstva u Evropskoj uniji (EU), kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je danas razgovarao sa letonskim kolegom Edgarsom Rinkevičsom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Radulović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, kazao da je posjeta Rinkevičsa potvrda crnogorsko-letonskih odnosa koje karakteriše partnerstvo, otvorenost i kontinuirana međusobna podrška na biletarlnom i multiratelarnom nivou.

“Visoko vrednujemo podršku Letonije našim spoljo-političkim prioritetima među kojima se izdvaja zajedničko djelovanje u okviru NATO-a i učešće Vojske Crne Gore u misiji u vojnoj bazi Adaži”, kazao je Radulović.

On je kazao da Letonija za Crnu Goru predstavlja uzor na putu ka članstvu u EU.

“Letonija, kao razvijena demokratija koja je ostvarila zapažene rezultate u integracionim procesima, predstavlja za nas uzor, podstrek i inspiraciju za ostvarivanje spoljno-politiko cilja članstva u EU”, poručio je Radulović.

On je u razgovoru sa letonskim kolegom prenio interesovanje Crne Gore za učešćem u inicijativi "Tri mora" u svojstvu posmatrača.

“Jer vjerujemo da evropske, regionalne platforme, koje promovišu ekonomski rast i podstiču koheziju i jedinstvo, predstavljaju pouzdan model zajednične evropske budućnosti”, naveo je Radulović.

On je kazao da je na sastanku istaknuta važnost povezivanja parlamenata dvije države.

“Jer parlamentarnu diplomatiju vidimo kao važan i nezaobilazan segment naše saradnje”, dodao je Radulović.

On je kazao da je potrebno intezivirati trgovinsku razmjenu i dodatno raditi na privlačenju stranih investicija.

Radulović je ukazao i na značaj predstavljanja turističke ponude Crne Gore na letonskom tržištu i mogućnost saobraćajnih povezivanja i uspostvljanja transportnog koridora sjever-jug što bi, kako je dodao, bilo posebno značajno sa aspekta povezivanja Luke Bar sa letonskim lukama.

Rinkevičs je kazao da Letonija Crnu Goru vidi kao sjajnog partnera i da su zahvalni na doprinosu Crne Gore NATO-u i misiji na Istoku.

“Potvrđujem da ćemo s radošću ugostiti Crnu Goru na samitu u okviru inicijative Tri mora. Radujemo se unapređenje naše političke i ekonomski saradnje i mogućnosti uspostavljanja avio-linije Riga-Podgorica”, naveo je on.

Bonus video: