Đukanović: Bez integracije ne može biti pouzdane stabilnosti u ovom dijelu Evrope, a samim tim ni u Evropi

"Bez obzira ko je na vlasti, integracioni proces treba da se nastavlja, ističe ministar uz poruku da treba da razbijemo začarani krug i pošaljemo signal regionu da je politika proširenja živa. Letonija na tom putu stoji uz Crnu Goru i kroz praktičnu podršku, ali i u razgovorima na međuvladinim konferencijama, kazao je Rinkevičs.

4026 pregleda 2 komentar(a)
Rinkevičs i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Rinkevičs i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Letonije Edgarsa Rinkevičsa koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta Predsjednika, Đukanović je, kazao da posjetu Rinkevičsa vidi kao još jedan napor Letonije da unaprijedi saradnju sa zemljama regiona.

"Što posebno cijenimo u vremenu kada svjedočimo brojnim izazovima, uključujući i region kojem Letonija pripada", navodi se u saopštenju.

Đukanović se, dodaje se, zahvalio za razumijevanje ervopskih i euroatlanstkih aspiracija Crne Gore i podršci koju Letonija pruža Crnoj Gori na tom putu.

"Zahvaljujući i toj podršci ostvarili smo svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO", kazao je Đukanović uz uvjerenje da smo kao partneri u tom savezu potvrdili opravdanost prijema, i kroz doprinos globalnom miru učestvujući u misijama kao što je pojačano istureno prisustvo u Letoniji.

Uz ponovljenu zahvalnost za pomoć na evropskom putu, Đukanović je podsjetio da "nažalost svjedočimo usporavanju na planu proširenja i sledstveno tome, očekivanom ispunjavanju tog prostora uticajem trećih strana".

Na toj liniji, podijelio je uvjerenje da bez integracije ne može biti pouzdane stabilnosti u ovom dijelu Evrope, a samim tim ni u Evropi.

Uz ocjenu o uzornim bilateralnim odnosima, Đukanović je pozdravio saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i bezbjednosti i vanjskih poslova, i iskazao zainteresovanost da se nastavi program školovanja oficira na Baltičkom koledžu, kao i za proširenje kolonije investitora koji će Crnoj Gori donijeti i nova znanja i vrijednosti u narednom periodu.

"Ministar Rinkevičs je uz pozdrave predsjednika Letonije Levitsa i podsjećanje na uspješnu posjetu predsjednika Đukanovića toj zemlji uoči početka pandemije, visoko ocijenio odnose dvije države koji su stabilni, prijateljski i na svim nivoima. Naglasio je značaj stalnog dijaloga malih zemalja o pitanjima i izazovima u oba regiona, a koje je pokrenuo i Predsjednik. Izrazio je zahvalnost za doprinos Crne Gore trupama u okviru misije u Letoniji, izuzetno vrednujući ukupnu saradnju u okviru Alijanse. Saglasivši se sa ocjenama o bezbjednosnim izazovima ZB, podsjetio je da je Letonija jedna od članica EU koja se zalaže za proširenje upravo iz razloga bezbjednosti, stabilnosti i potrebne promjene dinamike", navodi se u saopštenju.

Rinkevičs je, kako se dodaje, podsjetio na iskustva njegove zemlje u integracijama i naglasio da nije riječ samo o ispunjavanju tehničkih uslova, već i postojanju političke volje i spremnosti za proširenje, a tu je lopta više u dvorištu EU, nego u nekoj od zemalja kandidata.

Uz poruku da je neophodno ispuniti sve kriterijume za članstvo, kazao je da smatra da je napredak koji je Crna Gora ostvarila tokom godina sjajan, da je pokazala demokratsku zrelost, i prešla veliki put, što treba da se vrednuje.

"Bez obzira ko je na vlasti, integracioni proces treba da se nastavlja, ističe ministar uz poruku da treba da razbijemo začarani krug i pošaljemo signal regionu da je politika proširenja živa. Letonija na tom putu stoji uz Crnu Goru i kroz praktičnu podršku, ali i u razgovorima na međuvladinim konferencijama, kazao je Rinkevičs.

Đukanović je, zaključuje se u saopštenju, potvrdio saglasnost da je najbolja formula za uspjeh obaviti svoj dio posla kod kuće i učiniti da i najskeptičniji nemaju argumente kojima će osporiti prijem novih članica.

Bonus video: