DFC: Spajić dezinformiše govoreći o NATO Fondu za inovacije

"Svakoj NATO članici je omogućen pristup i ovo nije ekskluzivitet Crne Gore. Nije potrebno ispuniti uslove, osim što će svaka zemlja koja podrži Fond biti u obavezi da izvoji 3-5 miliona eura godišnje"

15841 pregleda 69 reakcija 41 komentar(a)
Foto: DFC
Foto: DFC

Digitalni forenzički centar (DFC) saopštio je da je ministar finansija i socijalnog staranja iznio dezinformacije govoreći o NATO Fondu za inovacije.

"Svakoj NATO članici je omogućen pristup i ovo nije ekskluzivitet Crne Gore. Nije potrebno ispuniti uslove, osim što će svaka zemlja koja podrži Fond biti u obavezi da izvoji 3-5 miliona eura godišnje. Rumunija (zemlja Balkana) je jedna od 17 inicijalnih potpisnica, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Italija i Njemačka, ali ne i SAD i druge zemlje koje još uvijek izrađuju cost-benefit analize", navode iz DFC-a.

Dodaju da će Fond omogućiti ulaganja od milijardu eura u tehnologije dvostruke namjene (odbrana i bezbjednost), odnosno razvijanje vještačke inteligencije (AI) i autonomnih vojnih sistema.

"Kroz fond će se finansirati startapovi zemalja članica koji će raditi na razvoju tih tehnologija. Ideja koja je predstavljena na samitu u Briselu 2021. a očekuje se da će biti u potpunosti realizovana do ovogodišnjeg samita u junu, koji će se održati u Madridu", navode iz DFC-a.

Povezani članci

02. Februar 2022.

Spajić: Nije bilo riječi o ostavci Krivokapića

Bonus video: