Bez podrške predlogu za skraćenje mandata Skupštini

Tokom glasanja za usvajanje predloga su bili poslanici DF-a i Demokrata, dok se poslanici DPS-a, Srđan Pavićević (CIVIS) bili udržani. Poslanice SNP-a i PzP-a se nisu izjašnjavale

58750 pregleda 68 reakcija 68 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 04.02.2022. 14:31h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu nisu podržali odluku o skraćenju mandata Skupštini.

Tokom glasanja za usvajanje predloga su bili poslanici DF-a i Demokrata, dok se poslanici DPS-a, Srđan Pavićević (CIVIS) bili udržani. Poslanice SNP-a i PzP-a se nisu izjašnjavale.

Tokom rasprave o skraćenju mandata parlamentu, poslanik Srđan Pavićević (CIVIS) je poručio Slavenu Radunoviću (DF) da Demokratski front kao koalicija velikih i iskusnih znalaca zna šta je najbolje u ovom trenutku za njih i njihovo djelovanje - da naprave dva koraka unazad i “možda poentiraju u datom trenutku”.

“Kamo sreće da je ekspertska vlada 15 mjeseci potrošila na dijalog, koji omogućava da dođemo do nekih spoznaja i rješenja. U pravu ste da ne može američka ili bilo koja druga administracija... da se petlja, određuje i naređuje šta treba da se radi u Crnoj Gori, ali je činjenica da njihovi savjeti moraju biti posmatrani sa posebnim senzibilitetom”, rekao je Pavićević.

Predrag Bulatović (DF) je odgovorio da dobronamjerni savjeti da će DF “poentirati jednog dana”, jer je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da im DF nije partner, ne spada u ozbiljno vođenje politike.

“Pozivam na dijalog unutar parlamentarne većine. Ne želim nikoga da tjeram bilo gdje ili da optužujem, ali nemojte to da radite. Osamdeset jedan (poslanik) nije čitava Crna Gora, 81 su i oni apstinenenti kojih je bilo 25 odsto na poslednjim izborima”, rekao je Bulatović.

On je poručio da će glasati za skraćanje mandata i da se zalaže za to da danas izaberu Vladu koja će da omogući predsjedniku (Milu) Đukanoviću da sjutra raspiše izbore.

“Ova inicijativa za skraćenje mandata podrazumijeva da se danas skrati mandat, pa da ova Vlada u tehničkom mandatu pripremi izbore. Ja predlažem da vratimo mandat danas. Đukanović po zakonu mora sjutra da raspiše izbore. Ali, danas izaberimo Vladu od svih političkih partija koja će za maj pripremiti parlamentarne izbore”, kazao je Bulatović.

Istakao je da, teorijski, Vlada koja je pala može da vlada i godinu dana.

“Ako DPS manjinski podržava vladu, to je koalicija između DPS i političkih partija u izvršnoj vlasti”, kazao je Bulatović.

U ime predlagača, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da kratkoročno rješenje kao što je manjinska Vlada predstavlja korak unazad ka strateškom opredjeljenju - ulasku države u EU.

Istakao je da shodno Ustavu, bilo koje predlaganje nove Vlade u ovom trenutku nije ustavno. To što se to ranije dešavalo je, kako je rekao, bila praksa Đukanovića.

“Jedino pravo rješenje je bilo ovo koje predlaže vlada – da se skrati saziv Skupštini i ide na vanredne izbore koji bi bili održani sa predstojećim lokalnim izborima koji su predviđeni za maj”, rekao je Milatović.

Citirajući drugi član Ustava, Predrag Bulatović je sugerisao da se ne radi o praksi Đukanovića nego ustavnom utemeljenju da predsjednik obavi konsultacije i predloži mandatara.

Branka Bošnjak (DF) je kazala da je početak pada Vlade bilo smjenjivanje ministra pravde Vladimira Leposavića sa DPS-om.

Istakla je da je Vladina inicijativa o skraćenju mandata Skupštini neiskrena, navodeći da je ovo sada urađeno smišljeno, jer je očigledno da se osniva partija.

“Sve ovo mi je toliko prljavo i zbog toga juče nisam dirala taster... Ono juče je bilo iz inata, a ovo danas neiskreno”.

Juče je, na predlog premijera, trebalo da se raspravlja o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ali poslanici nisu usvojili dnevni red.

Milatović je odgovorio da poslanici treba da razmišljaju logično i racionalno:

“Zašto bi čovjek koji je prije samo nekoliko mjeseci blokirao rekonstrukciju Vlade u okviru koje je trebalo da u Vladu uđu političke partije, uključujući i manjine, čime bi Vlada došla do većine u Parlamentu od 49, sada sve ovo uradio, umanjio svoj kredibilitet u javnosti, da bi opet išao na to rješenje?”.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović je kazala da će biti udržana o predlogu jer ne želi da učestvuje u prljavim igrama.

“Ne plaši se niko izbora, ali neću dozvoliti spinovanje i obmanu javnosti”.

Zainteresovani poslanik koji učestvuje u radu odbora, Marko Milačić (Prava) je kazao da ako neko misli da je pojedinac kriv za sve neuspjehe i nemoći, “to je druga stvar”.

“Mislim da je premijer samo alibi da se pobjegne od nekih istina, naših nesnalaženja, naših ratova, svađa u parlamentarnoj većini. ..Istina je jedna - danas ako padne Zdravko Krivokapić, pala je i parlamentarna većina. I sve posle toga što nisu izbori je direktno gaženje izborne volje građana”, kazao je Milačić.

Istakao je da je srušena izborna volja, onda “kada se Krivokapić sruši”.

On je kazao da ni Vlada ni premijer nisu bili savršeni, ali da ni on nije bio zadovoljan ministrima Đorđem Radulovićem, Mladenom Bojanićem, Sergejem Sekulovićem.

“Ali sam smatrao da ne treba ništa da rušim”.

Branka Bošnjak (DF) je odgovorila Milačiću da je tačno da je pobjeda na izborima izvojevana na talasu litija, ali da litije nisu bile samo zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nego i ventil građanima koji su osjećali nepravdu koja se godinama gomilala.

“Mislite da ne znamo da se partija formira u kripti hrama u Podgorici, da pojedini sveštenici zovu pojedine naše članove da im se priključe i da formiraju partiju. Sve se zna”, istakla je Bošnjak.

Milačić je od Bošnjak tražio da saopšti ime i prezime osobe iz crkvene strukture koja se miješa u politiku, navodeći da ako to ne kaže unosi nemir u narod i u crkvu.

“Nemojte crkvu da branite od mene, jer sam veći vjernik nego vi”, odgovorila je Bošnjak.

Bošnjak je kazala da je veći prijatelj bila i sa preminulim mitropolitom Amfilohijem i sadašnjim Joanikijem.

“Nemojte njih da branite od mene. A Gojko Perović, sa njim stvarno nisam. On se previše mijenja i evo vam ga, izvolite, možete ga slobodno prigrliti i on vam je zaslužan za sve što se dešava”.

Milačić je tražio da se ne govori o Peroviću riječima “evo vam ga”, navodeći da je srećan što je Perović “ovakav kakav jeste”.

“On je i otac ove pobjede, jedan od najvećih”.

Marko Milačić je kazao Slavenu Radunoviću (DF) da će građani danas da vide čiji će kandidati, “ako se formira izdajnička vlada” ostati na svojim pozicijama.

“ Moji sjajni predlozi neće sigurno, ali hoće vaši, zato što vi to sad dogovarate.Zato ćutite na ovu izbornu pobjedu i počinjete sada da pričate, jer štitite ljude po dubini, u dogovoru sa URA i DPS-om”, rekao je Milačić Radunoviću.

Radunović je prije toga poslaniku Prave rekao da on ima razlog više da brani Vladu, jer mu je premijer ženu postavio za generalnu sekretarku Vlade.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da su u ovim okolnostima izbori najpoštenije rješenje.

“Narod mora da odlučuje, građanin mora da se pita, a danas imamo pokušaj da interesne skupine hoće da ukradu demokratska prava narodu. Ako se isključi pravo naroda da se pita, onda su i države institucije uzurpirane”, rekao je Koprivica.

On je kazao da je gotovo nevjerovatno da opozicija u parlamentarnoj demokratiji ne želi da prihvati ponudu za izbore i izbjegava ponudu Vlade da se ide na izbore. Istakao je da to ne bi bio samo presedan, nego i kršenje onoga što je ista opozicija ranije govorila.

Istakao je da se onaj ko bježi od izbora a druge optužuje da se bori za fotelje, najviše bori za fotelje.

Jakov Milatović je u završnoj riječi rekao da se rušenjem vlade stvara nova parlamentarna većina i da su jedino ustavom predviđeno rješenje, novi parlamentarni izbori.

“Krivokapić će ostati upamćen u istoriji kao nosilac pobjedničke liste koja je pobijedila režim Đukanovića, a biće zabilježeno da Abazović i URA ruše tu slobodnu, demokratsku vladu sa DPS-om. Tu su sve stvari jasne”, rekao je on.

Bonus video: