LP: Formiranjem Vlade ograničenog trajanja očekujemo da će se steći uslovi da se raspišu vanredni izbori

"Nepokolebljivo smo ukazivali na pogubnu politiku i osvješćivali građane šta se zapravo dešava i konačno, uspjeli smo da srušimo kleronacionalističku vlast koja je izgubila svaki kompas i pojam o realnosti"

7378 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
LP, Foto: Liberalna partija
LP, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija (LP) saopštila je danas da formiranjem Vlade ograničenog roka trajanja, očekuju da će se steći uslovi da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

"Nakon 14 mjeseci agonije, stagnacije i urušavanja svega što je Crna Gora postigla u posljednje dvije decenije, sinoć smo konačno poslali u istoriju 42. Vladu Crne Gore sa Zdravkom Krivokapićem na čelu. Koliko je ta Vlada bila očigledan kamen o vratu Crne Gore pokazala je i sinoćnja sjednica Skupštine na kojoj se malo ko, čak iz redove dojučerašnje većine, usudio da je brani, da brani neodbranjivo. Liberalna partija, zajedno sa partnerima i građanima, dala je nemjerljiv doprinos takvom razvoju događaja i raskrinkavanju nesposobnosti i nepočinstava bivše Vlade. Nepokolebljivo smo ukazivali na pogubnu politiku i osvješćivali građane šta se zapravo dešava i konačno, uspjeli smo da srušimo kleronacionalističku vlast koja je izgubila svaki kompas i pojam o realnosti. Sada je pred nama još veći izazov da uspijemo da postignemo politički i društveni konsenzus, široku saglasnost različitih aktera, partija, civilnog sektora i građana, oko daljeg pravca razvoja Crne Gore, njenog povrataka na evropski put i saniranja učinjene štete koja nije mala", ističe se u saopštenju LP.

Iz te partije su dodali da svi moraju ostaviti partijski interes iza sebe i Crnu Goru, njen razvoj, modernizaciju i smirivanje tenzija kroz eliminisanje kleronacionalizma staviti na prvo mjesto.

"Sve drugo značilo bi da smo uzalud izgubili godine za nama. Uvjereni smo da će nova Vlada, ko je god činio, biti snaga koja će imati čvrsto proevropsko, građansko i antifašističko opredjelje, te da će samo takva će Vlada imati apsolutnu podršku Liberalne partije. Uz snažnu međunarodnu podršku naših partnera, ALDE saveza liberala Evrope i Liberalne Internacionale, koji pomno prate dešavanja u Crnoj Gori, bićemo konstruktivan partner u svim budućim procesima ali i snažan kritičar, kao i do sada, svih eventualnih anomalija i skretanja da takvog puta progresa i reformi. Nakon stabilizacije države, formiranjem Vlade ograničenog roka trajanja, očekujemo da će se steći uslovi da se raspišu vanredni parlamentarni izbori koji će konačno vratiti Crnu Goru u mirne političke vode i potvrditi stabilnost po kojoj je naša država bila prepoznata u regionu", zaključuje se u saopštenju LP.

Glasovima 43 poslanika opozicije i vladajuće koalicije "Crno na bijelo" (GP URA i CIVIS), sinoć je u Skupštini Crne Gore razriješena Vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Povezani članci

05. Februar 2022.

Iz eksperimenta u eksperiment

04. Februar 2022.

Izglasano nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore

Protiv smjene prve Vlade formirane nakon trodecenijskog režima Demokratske partije socijalista (DPS), glasalo je 11 poslanika Demokrata, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa i Radničke partije (RP), napustili su plenarnu salu prije glasanja.

Bonus video: