Pažin: Nezavisno pravosuđe uslov integracija

Potpredjednik vlade i ministar pravde je na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova država članica EU i regiona Zapadnog Balkana informisao kolege da je Crna Gora setom pravosudnih organizacionih zakona, koji su usvojeni 2015. i 2016. godine, normativno zaokružila svoj pravosudni sistem
2 komentar(a)
Zoran Pažin Sofija, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin Sofija, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.10.2017. 15:14h

Uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa uslove je bez koga nema evrointegracionog hoda svake države, pa i Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova država članica EU i regiona Zapadnog Balkana.

Pažin je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, učestvovao na Forumu na poziv ministra pravde Estonije Urmasa Reinsalua. Forum, koji se održava u Sofiji, organizuje se u okviru predsjedavanja Estonije Savjetom Evropske unije, uz podršku i domaćinstvo Bugarske.

"Obraćajući se svojim kolegama ministrima i predstavnicima resornih agencija Evropske unije, potpredsjednik Pažin je naglasio da je uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa conditio sine qua non evrointegracionog hoda svake države, pa i Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Pažin informisao kolege da je Crna Gora setom pravosudnih organizacionih zakona, koji su usvojeni 2015. i 2016. godine, normativno zaokružila svoj pravosudni sistem.

"On je upoznao da je uveden jedinstveni sistem izbora sudija i državnih tužilaca za cijelu Crnu Goru, kao i novi sistem napredovanja na osnovu periodičnih ocjena rada. Ovi sistemi osmišljeni su tako da budu transparentni, da se baziraju na rezultatima rada i da teže ka primjeni objektivnih kriterijuma", ističe se u saopštenju.

U dijelu diskusije o međunarodnoj pravnoj saradnji, Pažin je izjavio da Crna Gora punu pažnju posvećuje kontinuiranom jačanju pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima sa državama regiona, ali i državama članicama Evropske unije.

U tom smislu, Pažin je upoznao kolege o izradi Nacrta zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije, kao i sa aktivnostima Crne Gore kao članice ključnih asocijacija i mreža saradnje Evropske unije u ovoj oblasti.

Navodi se da je ministar pravde Estonije Urmas Reinsalu apostrofirao važnost otvorene i partnerske saradnje između država regiona i država članica Evropske unije, saopštivši da je ta država u toku svog dosadašnjeg predsjedavanja sprovodila aktivnosti koje takvoj saradnji mogu doprinijeti.

On je naglasio važnost otvorene diskusije i aktivnosti u pravcu jačanja odgovornosti u pravosuđu, s posebnim akcentom na suzbijanje korupcije kada su u pitanju nosioci pravosudnih funkcija.

Evropska komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova Vera Jurova kazala je da proces evropske integracije svake države zahtijeva sprovođenje reforme pravosuđa u skladu sa standardima vladavine prava koji su zajednički imenitelj Evropske unije.

Ona je ministrima pravde država iz regiona Zapadnog Balkana prenijela poruku posvećenosti Unije procesu proširenja i podrške u sprovođenju neophodnih reformi za dostizanje evropskih standarda.

Domaćin skupa, ministarka pravde Bugarske Cecka Cačeva izjavila je da će u okviru predsjedavanje Bugarske Savjetom EU jedan od ključnih prioriteta biti politika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

U tom kontekstu najavila je održavanje konferencije lidera država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana tokom 2018. godine, s osnovnim akcentom na pitanje proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan predstavlja zajednički mehanizam i platformu Evropske unije i država Zapadnog Balkana, na kojem se diskutuje o aktuelnim temama i pitanjima od važnosti iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

Bonus video: