Vladajuća koalicija: Na vanrednim izborima DPS će definitivno biti ružna prošlost Tivta

Ističu da su proteklih mjeseci “strpljivo čekali od SDP jasne i konkretne odgovore o razlogu ukidanja manjinske podrške i njihove zvanične zahtjeve o uslovima pod kojima bi obnovili svoju podršku”, ali da ih ni do danas nisu dobili

17302 pregleda 107 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”, saopštila je danas da će na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u tom gradu vladavina DPS-a nad Tivtom definitivno postati “stvar prošlosti i ružno sjećanje”.

Šesnaest odbornika te koalicije u utorak je svojim potpisima stalo iza formalne inicijative za skraćenje mandata aktuečnom sazivu SO Tivat koja je upućena predsjedniku lokalnog parlamenta dr Andriji Petkoviću i koju je on uvrstio u dnevni red sjednice SO zakazane za 10.februar.

Politička kriza u Tivtu traje još od septembra prošle godine kada je SDP koja u 32-članom parlamentu Tivta ima jedno svog odbornika, bez detaljnijeg obrazloženja, saopštila da zvanično povlači parlamentarnu podrškju koju je od lokalnih izbora 30.avgusta 2020. ta stranka do tada davala manjinskoj lokalnoj vlasti koalicije ti građanske liste.

SDP i 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI od tada bojkotuju sjednice SO Tivat i blokirju je, uskraćujući joj kvorum za rad.

“Koalicija građanskih listi koja je 30.avgusta 2020.g. izvojevala istorijsku pobjedu nad kriminalnom hobotnicom DPS i njihovim partnerima, donijela je odluku da vrati svoj mandat biračima. To smo uradili jer želimo da ostanemo dosljedni u odgovornosti prema vama koji ste nas birali, i da u novoj izbornoj utakmici potvrdimo da je vladavina DPS Tivtom stvar prošlosti i ružno sjećanje", navodi se u zajedničkom saopštenju listi NP, BF i GB koje je juče dostavljeno medijima.

Ističu da su proteklih mjeseci “strpljivo čekali od SDP jasne i konkretne odgovore o razlogu ukidanja manjinske podrške i njihove zvanične zahtjeve o uslovima pod kojima bi obnovili svoju podršku”, ali da ih ni do danas nisu dobili.

“Za sve vrijeme bojkota, SDP je insistirao da oni žele dogovor, a ne vanredne izbore. Stoga smo im dali maksimalno vrijeme da jednom zvanično formulišu svoje zahtjeve, iako su pojedine članice naše koalicije odavno bile na stanovištu da kontakti sa SDP treba da se prekinu, i da se ide na skraćenje mandata skupštine i prijevremene izbore. Za sve to vrijeme, SDP je, pokazalo se, fingirao razgovore, “opipavao” puls članicama koalicije nekim idejama o uključivanju i drugih političkih subjekata u vršenje vlasti, i eventualnim “rekonstrukcijama” uprave. Sada je potpuno jasno da SDP nije imao drugih namjera sem da opstruira rad Opštine Tivat, i pokuša da unese razdor unutar naše koalicije. To je posljednjih dana kulminiralo i nekim otvorenijim pokušajima prekrajanja izborne volje Tivćana", naveli su iz kiolaicije NP, BF, GB, dodajući da je stoga “čekanju došao kraj jer razvoj Tivta ne može više ni dan da čeka.”

“Evo prilike i svima u opoziciji koji su prizivali izbore da ih sa sigurnošću i na najbrži mogući način dobiju. Nadamo se da se sada neće uplašiti i promijeniti retoriku", poručili su iz manjinske vlasti Tivta, naglašavajući da opozicioni odbornici DPS, SD i HGI koji mjesecima govore o navodnom postupanju lokalne vlasti protivnom intetresima Tivta “sada imaju i priliku da dokažu na djelu odanost svom gradu, i pored glasanja za Odluku o skraćenju mandata aktuelnog skupštinskog saziva, učestvuju u raspravi o drugim izuzetno važnim tačkama dnevnog reda, poput Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2022. godinu.”

SD: Nećemo skraćenje mandata SO koju blokiramo, već prinudnu upravu

Opoziciona SD je saopštila da ta partije skraćenje mandata lokalnom parlamentu koga zajedno sa DPS, SDP i HGI, već mjesecima blokira u radu, ne vidi kao zakonito rješenje političke krize, već da je to uvođenje prinudne uprave nad Tivtom od strane Vlade pred vanredne lokalne izbore.

SD je inicijativu 16 odbornika NP, BF i GB za skraćenjem mandata lokalnom parlamentu, okarakterisalo kao “građansku inicijativu o kojoj Skupština odlučuje” i navela da ona nije prošla Statutom Opštine propisanu proceduru.

Ta partija smatra da su umjesto inicijative, odbornici lokalne vlasti trebali da kandiduju predlog odluke o skraćenju mandata aktuelnom sazivu tivatskog parlamenta.

“Na osnovu navedenog, postavlja se pitanje da li ste kroz ovu inicijativu svjesno i namjerno željeli ponovo obmanuti javnost i vašu nesposobnot, neznanje i nerad pripisati opoziciji, koja je, podsjećamo, ukazivala na jedini legitiman korak nakon uskraćivanja podrške, a to su izbori. Takođe, podsjećamo vas da ste sada korak od uvođenja prinudne uprave i da nije bilo potrebe za ovakvom čisto populističkom inicijativom, te da je predstojeća sjednica pokušaj predsjednika SO da odgovori na zakonsku obavezu na koju mu je ukazano od strane nadležnog Ministarstva javne uprave", navodi SD podsjećajući na odredbe člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem je stoji da u slučaju da ni nakon upozorenja Ministarstva javne uprave, lokalni parlamnet ne prekine višemjesečni nerad, Vlada raspušta Skupštinu Opštine i imenuje Odbor povjerenika koji na sebe preuzima ulogu lokalnhe Skupštine do konstituisanja nove SO nakon vanrendih lokalnih izbora.

“Iz svih navedenih razloga da se zaključiti da je vaša inicijativa još jedan jeftin populistički potez da u odlasku i napuštanju fotelja, pokušate opoziciju prikazati kao odgovorne za nefunkcionisanje i neslaganje u vašim redovima, što se manifestovalo tokom perioda vaše vladavine. Uvaženi predstavnici vlasti, ostavite politikanstvo po strani i prihvatite prinudnu upravu kao jedino zakonito rješenje do izbora kada će građani odlučiti kojim putem Tivat treba da ide dalje. Sigurni smo da će to biti neko novo vrijeme", poručili su tivatske SD.

DPS i partneri preko SDP pokušali Bokeški Forum prevesti na svoju stranu?

Prema informacijama do kojih su došle “Vijesti”, DPS i njegovi partneri zajedno sa SDP-om, pokušali su u proteklih nekoiliko dana da na svoju stranu “prevedu” dva odbornika jedne od članica vladajuće koalicije – Bokeškog Foruma.

Time bi se natpolovična većina u SO Tivat uspostavila na stranu DPS-a i njegovih partnera, a što bi vjerovatno, onemogućilo odrđžavanje varednih izbora i dovelo do promjene lokalne uprave mimo izbora.

Da se na tome nešto pokušavalo uraditi, indirektno ukazuje i činjenica da su sva tri predstavnika SDP-a u Savjetu javne ustanove Centar za kulturu Tivat proššle sedmice iznenađujuće glasala za izbor nove direktorice te JU Dijane Siundik koja je kadar BF-a pa je ona na tu funkciju imenovana njihovim i glasom jednog predstavnika BF-a u Savjetu.

“Tačno je da je bilo nekih kontakata, ali nikakvu konkretnu pobnudu od DPS-a i SDP-a nismo dobili. Mene su na funkciju koju pokrivam u lokalnoj smaouptravi izabrali ovi ljudi sa kojima smo partneri u vladajućoj kolaiciji građanskih listi NP-BF-GB i ni ne pada mi na pamet da mimo izbora, bilo što uradim što bi se kosilo sa voljom partnera koji sum me izabrali", kazao je “Vijestima” predsjednik SO Tivat dr Andrij Petković.

On je ujedno i predsjednik Bokeškog Foruma.

Petković je “Vijestima” potvrdio informaciju da je Glavni odbor BF-a prije par dana velikom većinom glasova odbio svaku mogućnost da ta građanska lista pređe na stranu aktuelne opozicije i SDP-a.

Istakao je da “ponude DPS-a nije bilo, ali smo mi ipak glasali što ćemo uraditi ako nam takvo nešto zvanično u međuvremenu ponude i zauzeli smo jasan negativan stav prema nečem takvom.”

Bonus video: