Kratki pregovori za brzi dogovor

Iz GP URA o manjinskoj vladi juče razgovarali sa SNP-om, PzP-om i partijama manjina, slijede sastanci sa DF-om, SD-om i SDP-om

82641 pregleda 613 reakcija 187 komentar(a)
Iz GP URA o manjinskoj vladi juče razgovarali sa SNP-om, PzP-om i partijama manjina, slijede sastanci sa DF-om, SD-om i SDP-om, Foto: Savo Prelević
Iz GP URA o manjinskoj vladi juče razgovarali sa SNP-om, PzP-om i partijama manjina, slijede sastanci sa DF-om, SD-om i SDP-om, Foto: Savo Prelević

Građanski pokret (GP) URA razgovarao je juče o formiranju manjinske vlade sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP) i manjinskih stranaka, sa kojima se prije dva mjeseca dogovorio o saradnji, dok se narednih dana očekuju pregovori s Demokratskim frontom (DF), Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP) - saznaju “Vijesti”.

Predstavnici tog pokreta, osim sa potpisnicima memorandima, juče su pregovarali i sa funkcionerima Pokreta za promjene (PzP).

Nakon konsultacija, stranke se nisu oglašavale.

Koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) ponudila je 17. januara svima parlamentarnim subjektima formiranje manjinske vlade, koje je izgledno nakon što je kabinet premijera Zdravka Krivokapića prošle sedmice srušen u parlamentu glasovima koalicije “Crno na bijelo” i opozicije.

Poslanik GP URA Miloš Konatar, najavio je preksinoć da do petka očekuje završetak konsultacija o novoj vladi.

On je rekao da su razgovore o formiranju manjinske vlasti odbili Ujedinjena Crna Gora i Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić prekjuče smijenjen s funkcije predsjednika Skupštine, takođe glasovima koalicije “Crno na bijelo” i opozicije.

Programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, ocijenio je da se manjinska vlada u trenutnim političkim okolnostima može formirati na dva načina.

Janjušević
Janjuševićfoto: Svetlana Mandić

”Prvi je da je naprave partije parlamentarne većine i stranke manjinskih naroda, ali pitanje je da li razgovori unutar parlamentarne većine o tom modelu mogu rezultirati nečim pozitivnim nakon razrješenja Bečića s funkcije predsjednika parlamenta. Druga opcija je vlada koju bi podržali DPS, manjinske partije i ostatak opozicije. Ostaje da se vidi kako će se odvijati stranački pregovori. Nakon poruka EU zvaničnika da se ubrza proces formiranja vlade, za očekivati je da se u to krene jačom dinamikom”, istakao je on za “Vijesti”.

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju s Crnom Gorom i izvjestilac EP za Crnu Goru, Vladimir Bilčik i Tonino Picula, pozvali su juče crnogorske zvaničnike da ubrzaju svoje napore u formiranju nove vlade i izboru novog šefa parlamenta.

Oni su poručili da je Crnoj Gori potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će omogućiti napredak na putu ka EU.

”Podržaćemo političke odluke koje će se temeljiti na evropskim standardima i poštovati evropske vrijednosti, odražavajući želju i volju građana. Članstvo u EU, na kraju krajeva, želja je velike većine građana Crne Gore”, poručili su Bilčik i Picula u zajedničkom saopštenju.

Vicepremijer i lider GP URA Dritan Abazović, saopštio je u intervjuu za Dojče vele (DW) da krajem ove ili početkom naredne sedmice očekuje da predsjednik države održi konsultacije s političkim akterima i možda nekom povjeri mandat za sastav vlade.

”Ako iz toga bude proizišlo neko održivo rješenje, mislim da to možemo završiti relativno brzo. Ako ne, onda u jednom trenutku treba raspisati nove parlamentarne izbore i njih održati kad budu i lokalni”, napominje on.

Iako se polako naziru konture nove vlade koja bi, kako su “Vijesti” juče objavile, trebalo da ima 16 ili 18 ministarstava, još nije izvjesno koji subjekti odlazeće vlasti će, osim GP URA, ući u nju.

Povezani članci

08. Februar 2022.

Više resora za novi početak

Abazović je rekao da je nekima partijama ideja manjinske vlade odmah bila prihvatljiva, dok je drugima još “maglovita” i da vagaju da li da je podrže.

Demokrate su nakon smjene Bečića najavile za danas proteste, poručujući da je razrješenje šefa parlamenta “izdaja izborne volje građana”, dok DF, uprkos protivljenju razrješenju Bečića i najavi protesta u slučaju formiranja vlasti sa DPS-om, nije isključio mogućnost dogovora o novoj vladi.

Radunović
Radunovićfoto: Boris Pejović

”Ovo što je posljednjih dana izrečeno u većini, ne smije da bude razlog da ne možemo da razgovaramo i vratimo se na kolosijek. Nismo bilo ko, već ljudi koji imaju odgovornost za ovu državu”, saopštio je u parlamentu poslanik DF-a, Slaven Radunović.

Janjušević ocjenjuje da DF još vaga o narednim potezima, čekajući, prema njegovim riječima, trenutak dok ne budu ugroženi.

”Sad žele da pošalju poruku kao neko ko može biti partner u manjinskoj vladi. Nema oštrih reakcija s njihove strane, protesta, vaninstutucionalne borbe... Na njima će biti kad će izaći s nekim konkretnijim i jačim stavom”, navodi on.

Dok DF ne zatvara vrata manjinskoj vladi, iz Demokrata su to gotovo izvjesno učinili nakon najave protesta i optužbi koalicije “Crno na bijelo” za “prekrajanje izborne volje”.

Iz te stranke su naveli da se protesti neće zaustaviti danas jer, kako su istakli, očekuju da sa građanima spriječe “izdaju njihovog povjerenja”.

Okupljanje je zakazano za 18 sati ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na protest su pozvali i iz Ujedinjene Crne Gore.

Janjušević kaže da je još rano prognozirati kakav efekat na politička dešavanja mogu imati predstojeća okupljanja.

”Tek ćemo, u zavisnosti od načina organizacije protesta, njihove masovnosti i poruka, vidjeti da li oni imaju potencijal da utiču na trenutne procese. Ostaje, takođe, da se vidi da li su se Demokrate definitivno odlučile za proteste i prekid pregovora, ili će pak nastaviti razgovore o novim modelima vlasti”, naglašava sagovornik.

Podršku manjinskoj vladi prekjuče je najavio predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović, poručujući da ta partija, ipak, neće učestvovati u njoj.

Dio stranaka parlamentarne većine optužuje GP URA da manjinskom vladom vraća DPS na vlast, što oni negiraju.

Đukanović je kazao da podrška DPS-a manjinskom modelu neće biti bezuslovna i da će ta stranka podržati svaku vladu koja će čuvati građanski i sekularni karakter države, unapređivati multietničku demokratiju i doprinositi ekonomskom razvoju.

Janjušević kaže da je sigurno da DPS kao iskusna partija i Đukanović kao pragmatičan lider, neće podržati manjinsku vladu u kojoj bi bili “dizači ruku” za predloge drugih. Kaže da će DPS gledati kako da kroz taj model vlasti ostvari svoje interese.

”Da revitalizuje partiju, da djeluje kroz zakonodavni okvir, da kadrira po dubini... DPS je previše jak u parlamentu da bi bio sveden na pukog ‘dizača ruku’. Oni neće otvoriti vrata da bilo ko uđe u njihovo biračko tijelo. Partija koja će imati 29 od 49 poslanika u manjinskoj vladi, znaće da prepozna sve zamke koje bude nosio taj koncept. Oni će maksimalno da se zaštite kad Đukanović siđe sa čela stranke, što će se, pretpostavljam, desiti u periodu trajanja manjinske vlade. Zato će DPS manjinski model iskoristiti kao vrstu zaštite da se njihovo biračko tijelo ne rasprši”, zaključuje Janjušević.

Abazović je najavio da će nova vlada imati nekoliko zadataka, među kojima je najvažniji deblokada evropskog puta Crne Gore.

Preostali su, rekao je, priprema ljetnje turističke sezone, izborna reforma u susret parlamentarnim izborima, potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom...

Protest nije prijavljen

Iz Uprave policije (UP) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je večerašnje okupljanje ispred Hrama prijavljeno i ako jeste, ko ga je prijavio i za koliko časova.

Listu je iz UP međutim nezvanično rečeno da skup nije prijavljen.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, organizator je dužan da podnese pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja najkasnije pet dana prije njegovog održavanja.

Podgoricom su sinoć kružili automobili iz kojih se sa razglasa pozivalo na protest ispred Hrama.

Abazović: Ne bježim od funkcije premijera

Na pitanje novinara DW da li je spreman da preuzme funkciju premijera, Abazović je odgovorio da nikad ni od kakve odgovornosti nije bježao.

”Svako ko bude vodio manjinsku vladu mora biti žrtva. Ako neko treba da se žrtvuje - tu sam. Nijedan me kamen simbolično nije zaobišao u ovih godinu, nek me ni taj ne zaobiđe”, poručio je on.

Abazović je ponovio da nova vlada ne znači povratak DPS-a na vlast, i da je iz te partije rečeno da neće biti dio nove vlade.

Mandić: Neću u vladu, ali bi DF trebalo

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić, kazao je sinoć na Adria TV, da on neće biti dio nove vlade, ali DF treba da bude u njoj.

Povezani članci

08. Februar 2022.

Mandić: Neću biti u novoj vladi, ali DF treba da bude

”Žao mi je što DF nije imao priliku da bude u izvršnoj vlasti, jer bi vidjeli kakva bi to bila razlika... Biće mi žao i u ovoj novoj vladi ako ne dobijemo tu priliku, s tim da odmah kažem za sebe - ne ni zbog kakvog (Gabrijela) Eskobara, niti bilo ko može to da mi to zabrani sa strane, da ne želim da učestvujem u toj budućoj vladi, ali znam ljude iz DF-a koji to mogu i koji mogu mnogo da urade”, poručio je on, dodajući da će se “predstavnici DF-a pojaviti” na protestu Demokrata.

Bonus video: