Šehović za Večernji list: Nakon rušenja Vlade sa klero-nacionalističkim elementima, sve opcije su otvorene

"Pitanje premijera rekao bih, iako jeste važno, posljednje je u nizu otvorenih. Budući da je svega nekoliko dana od izglasavanja pada vlade i početka prekompozicije u parlamentu, potrebno je svakako prvo iskomunicirati adekvatno političke i programske principe rada te vlade kao i načine saradnje i podrške

10989 pregleda 80 reakcija 25 komentar(a)
Šehović, Foto: Luka Zeković
Šehović, Foto: Luka Zeković

Naš osnovni cilj je bio rušenje Vlade koja je imala i klero-nacionalističke elemente, a koja je Crnu Goru unazadila bezmalo decenijama, i drago nam je da smo, sa ostalim partijama i sa vjetrom u leđa od strane građana, to i uspjeli. Sve ostale opcije su otvorene i mogu biti predmet razgovora". To je za Večernji list saopštio predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je dodao da je SD na istom stanovištu od prije nekoliko mjeseci, a to je da su izbori najčistije rješenje, i da su Socijaldemokrate za njih spremne.

"Istovremeno, potpuno smo otvoreni da čujemo i druga mišljenja za izlazak iz ove pat-pozicije, posebno u kontekstu činjenice da za pripremu izbora zaista jeste potrebno vrijeme. Dakle, mi smo konstruktivna partija uvijek otvorena za svaki vid razgovora, naravno, samo na osnovama građanske Crne Gore koja svoje mišljenje ne traži ni od koga van nje".

Govoreći za o stavu u vezi sa konkretno manjinskom vladom i opcijama za premijera, Šehović je naglasio da treba ići redom, odnosno prvo iskomunicirati programska i druga načela te potencijalne vlade, o kojoj se trenutno malo zna.

"Pitanje premijera rekao bih, iako jeste važno, posljednje je u nizu otvorenih. Budući da je svega nekoliko dana od izglasavanja pada vlade i početka prekompozicije u parlamentu, potrebno je svakako prvo iskomunicirati adekvatno političke i programske principe rada te vlade kao i načine saradnje i podrške. Što se Socijaldemokrata tiče, jedino razgovori na osnovama evropskog, evroatlantskog, građanskog i sekularnog puta su opcija, a nadam se i vjerujem da će se na tim principima konstituisati nova parlamentarna većina".

On je govorio i o sveobuhvatnoj kadrovskoj i organizacionoj reformi, budući da je u sastavu Glavnog odbora čak 50% novih lica, a narednih dana slijedi izbor novih potpredsjednika, generalnog sekretara, direktora, kao i predsjedništva i izvršnog odbora partije. Šehović je rekao da su Socijaldemokrate posvećene internoj reformi partije.

"A, svako ko gradi svoju politiku na istim temeljnim načelima od nas ima pruženu ruku. Za razgovor, za početak."

Bonus video: